poniedziałek, 16 czerwca 2014

Chleb wieloziarnisty (bezglutenowy)


Poniżej przedstawiam przepis na pyszny bezglutenowy chlebek wieloziarnisty. Stanowi on kompilację przepisów znalezionych w sieci:

Niegdyś piekłam ten chleb z ziarnami, naprawdę jest pyszny, jednakże rezygnacja z białej mąki nie musi oznaczać pożegnanie się z pieczywem. Trzeba tylko znaleźć alternatywne rozwiązanie. Drugi przepis z podanych powyżej nie wychodził mi, dlatego szukałam własnego rozwiązania i tym samym udało mi się znaleźć recepturę na pyszny i zwarty chleb. Jedynym warunkiem sukcesu jest dokładne trzymanie się ilości składników. Kuchnia bezglutenowa nauczyła mnie, że gotowanie pozbawione białej mąki zmienia podejście do kuchni z intuicyjnego na laboratoryjny. Właściwa i dokładana proporcja składników stanowi klucz do sukcesu.
Zapraszam :-)


Składniki:
  • 250 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 2,5 g suchych drożdży (dokładnie taka ilość) [na keksówkę 30cm/11cm 3-3,5 g suchych drożdży)
  • 800 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki białego cukru (z każdym innym nie wychodzi niestety)
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka oleju (każdego za wyjątkiem rzepakowego, który nadaje się wyłącznie do silników)
Wykonanie:

1. Najpierw w misce mieszamy mąki, bardzo dokładnie, potem dodajemy drożdże, znów mieszamy, następnie cukier i sól, dalej mieszamy i na końcu ziarna. Wszystkie suche składniki muszą być dokładnie wymieszane, w przeciwnym razie ciasto źle wyrośnie, albo wcale, a jeżeli będzie za dużo drożdży, wtedy w chlebie pojawi się dziura.


 2. Następnie wlewamy łyżkę oleju i powoli wodę, cały czas mieszając. Wody powinno być około 800 ml, tak by ciasto było luźne.


3. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny (oczywiście bez łyżki :-)).


4. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.


5. Teraz ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki. Ważne aby posmarować masłem, wtedy chleb będzie można łatwo wydobyć z formy. Posmarowanie oliwą lub olejem powoduje, że ciasto przywiera. Smarowanie margaryną niweczy plan zdrowego żywienia, margaryna nie nadaje się do jedzenia dla ludzi.  Ciasto w foremce przykrywamy na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180 stopni, bez termoobiegu do 200 stopni.


6. Wkładamy ciasto do piekarnika na najniższy poziom i ustawiamy czas pieczenia na półtorej godziny.


7. Po upływie około 30 minut, gdy ciasto zaczyna się  wybrzuszać musimy je lekko naciąć wzdłuż, dzięki temu uwolni się wilgoć ze środka i chleb nie popęka za bardzo.



8. Po upływie półtorej godziny w moim przypadku pieczenie jeszcze się nie kończy. Muszę jeszcze przestawić termoobieg na grzanie od dołu i tak dopiekać chleb jeszcze 10 minut.


9. Po upieczeniu studzimy chleb na kratce do całkowitego wystygnięcia. Krojenie ciepłego chleba jest kuszące, ale chleb może się niestety rozkruszyć, rozpaść.


10. Po wystudzeniu pięknie się kroi, jest zwarty i pyszny


Chlebek przechowujemy owinięty w ściereczkę. Nadaje się do zjedzenia jeszcze przez dwa dni po upieczeniu, ale u nas nie udaje się go tak długo przechować :-), piekę go co drugi dzień.



12 komentarzy:

  1. Pyszny chlebek, nie czuć dużej różnicy, że to bezglutenowy. Jedny minus, że się mocno kruszy. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny i fakt, kruszy się, ponieważ brak spoiwa. Nie wiem, może powinnam zastosować domieszkę skrobi kukurydzianej, muszę jeszcze poeksperymentować.

      Usuń
  2. Jestem pod wrażeniem dokładności podania przepisu, liczby i jakości zdjęć, no i samej treści! :) :) :) Będę zaglądać tu częściej i czekać na następne ciekawe przepisy! :) Pozdrawiam i życzę sukcesów! :) jo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam na moim blogu i bardzo dziękuję za tak serdeczny komentarz, który motywuje mnie do jeszcze lepszej pracy, a przepisów w głowie mam sporo, tylko ostatnio słońce nie dopisuje i zdjęcia są ciemne. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. Chleb apetycznie wygląda, jednak już widzę, że jest bardzo wilgotny a ja takich nie lubię :( wiele chlebków piekłam i wszystkie takie same :( niestety ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda, jest wilgotny, a jeszcze trzeba go trzymać w ściereczce, a najlepiej to jeszcze w folii, ale taki już urok chlebów bezglutenowych - wymagają prawie dwa razy więcej wody niż chleby pszenne. Być może inaczej jest przy pieczeniu z mąki Schar, ale tych mieszanek nie jestem entuzjastką ze względu na nazbyt chemiczny skład.

      Usuń
  4. Chlebuś Pycha! Nareszcie mogę jeść kanapki!!! Super że jesteś bo szukałam wiele przepisów z mąkami innymi niż pszenna i nic mi nie smakowało a teraz niczego mi nie brakuję, jem naleśniki, placki, CHLEB i czuję się dobrze.<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ogromnie mi miło. Polecam też mój chleb z suszonymi pomidorami, jest jeszcze lepszy. Moje dziecię marzy o bułeczkach, więc może i te niedługo będą, ale to trudna sprawa niestety. Dziękuję za odwiedziny, zapraszam do następnych i życzę smacznych potraw oraz wszystkiego co najlepsze :-)

      Usuń
  5. TO PRAWDA,niesamowite przepisy,widać,że wypróbowane,ja też robiłam już np.jabłecznik ,pycha i chyba zrobię ten chlebek!Gratuluję i pozdrawiam!
    Jeżeli chodzi o spoiwo to proponuję zmielone siemię lniane!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za bardzo miłe słowa, które mnie ogromnie motywują do dalszej jeszcze lepszej pracy. Ten chlebek to mój debiut na tym blogu, pierwszy przepis, bardzo długo nad nim pracowałam, bo, jak większość moich przepisów, powstawał na drodze prób i błędów. Dziękuję za podpowiedź odnośnie siemienia lnianego, zastosowałam go w chlebku pomidorowym i chleb ten jest miękki w środku. Ten wieloziarnisty jest trochę twardy, ale równie smaczny. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  6. rewelacja! właśnie upiekłam (w maszynie), próbowałam jeszcze ciepły. Jest pyszny. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że chlebek się udał i to w maszynie, super, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...