czwartek, 19 czerwca 2014

Gofry gryczane (bezglutenowe)


Przedstawiam przepis na pyszne gofry bezglutenowe. Świetnie nadają się na drugie śniadanie. Odradzam na pory popołudniowe (jest w nich cukier, który w naszych okolicznościach powoduje nadpobudliwość).
Przepis udaje się na gofrownicach o małej mocy (700 W), ale wtedy trzeba je piec około 8 minut z 30 sekundową przerwą w środku na odparowanie wilgoci. Na gofrownicy o mocy powyżej 1000 W pieczenie trwa około 3 minut, a gofry są zawsze chrupiące.


Składniki:
  • 160 g mąki gryczanej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 20 g mąki ryżowej (1 łyżka)
  • półtorej łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 330 ml mleka
Wykonanie:

1. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki. Inna opcja (80 g mąki gryczanej, 60 g mąki kukurydzianej, 20 g mąki ryżowej, 20 g skrobi kukurydzianej -> mieszanie tych mąk jest naprawdę dowolne, można dać mąkę jaglaną zamiast kukurydzianą itd., itd., itd., i jeszcze na koniec - ilość mleka też zależy od wchłanialności mąki, jak każda dobra kuchnia, również bezglutenowa też wymaga wyczucia).


2. Następnie dodajemy masło, żółtka i 1/3 mleka i mieszamy mieszadłem.


 3. Wlewamy pozostałą część mleka i mieszamy na gładką masę.


4. Z pozostałych dwóch białek ze szczyptą soli ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do masy gofrowej. W tym czasie nagrzewamy gofrownicę.


5. Chochelką nalewamy ciasto na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy na złoto.


6. Na mocnej gofrownicy powyżej 1000 W pieczenie trwa około 3-4 minut, na słabej dwa razy tyle.


7. Gotowe gofry posypujemy cukrem pudrem. U nas "efekt cukrowy" występuje prawie natychmiast, dlatego słodkie frykasy są możliwe wyłącznie przed obiadem, tak akurat na II śniadanie.

 

6 komentarzy:

  1. Przepis brzmi baaardzo zachęcająco, wypróbuję na Franiu.

    Pozdrawiam i trzymam kciuki za blog:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ogromnie i życzę smacznych gofrów. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
    2. Dam znać, czy mi wyszły ;-)

      Usuń
  2. Mam nadzieję, że wyjdą. Kucharzenie bez mąki pszennej nie jest łatwe, ale rezultat motywuje. Po zjedzeniu stosu gofrów nie ma uczucia ciężkości.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne!!!
    Gofry zrobiłam z drugiego przepisu mieszanek mak. Użyłam mleka roślinnego.
    Polecam pychotka😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...