sobota, 26 lipca 2014

Babka marmurkowa (bezglutenowa)



Na przepis zapraszam pod nowy adres:

Babka marmurkowa (bezglutenowa)



6 komentarzy:

  1. Pysznie!

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Witam:) Wygląda przepysznie, a czy mąke z amarantusa można zastąpić czymś innym? np. mąką gryczaną albo jakąś mieszanką bezglutenową?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, jak najbardziej można zastąpić mąkę amarantusową jakąkolwiek inną mąką bezglutenową. Co prawda utracimy tę swoistą piaskowość, ale babka też wyjdzie i też będzie smaczna, sprawdzałam :-) Niestety, chyba pożegnam się na dobre z mąką amarantusową, ponieważ za każdym razem znajduję w niej mole i to mnie całkowicie do tej mąki zniechęca. W mojej ostatniej babce zamiast tej amarantusowej dodałam mąkę ryżową, wyszło pysznie. To co tak najbardziej odróżnia wypieki bezglutenowe od tych pszennych to po pierwsze smak, a po drugie delikatność ciasta, tak że trudno babkę wyjąć z formy, ale smakiem i delikatnością się broni, nawet wtedy, gdy jest nieco poszarpana (gdy ciężko ciasto oddzielić od formy). Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. To super, bo niestety u nas nie można nigdzie dostać mąki amarantusowej. Poza tym informacja o molach jeszcze bardziej utwierdziła mnie w moich planach:) Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź, po Świętach dam znać jak wyszła:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Nowy adres bloga!!!!!!!

Blog przeprowadził się pod nowy adres: https://kawazmlekiem2017.blogspot.com