niedziela, 6 lipca 2014

Pancakes (bezglutenowe)

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju naleśniki, nie wyłączając amerykańskich pancakes. Konieczność przejścia na dietę bezglutenową wymusiła na mnie poszukiwanie bezglutenowych wersji moich ulubionych mącznych potraw. Ze zdumieniem zauważyłam, że wersje bezglutenowe okazują się smaczniejsze od pszennych z dodatkowym bonusem czyli bez typowych przykrych odczuć diety glutenowej. Poniżej przedstawiam moją autorską "mieszankę" mąk na pancakes. Zapraszam.



Składniki:
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 2/3 szklanki mleka (w moim przepisie użyłam sojowego, każde inne też się nadaje)
  • 25 g miękkiego masła
  • owoce (na przykład jagody)
  • syrop klonowy
  • masło do smażenia
Wykonanie:
1. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki.
2. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki (w tym żółtka, z białek z odrobiną soli ubijamy pianę na sztywno).

3. Następnie wszystko łączymy za pomocą mieszadła.

4. Następnie białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z ciastem.

5. Smażymy na maśle, ale nakładamy łyżką nieduże kleksy ciasta, by nie było kłopotu z przekładaniem na drugą stronę. Smażymy króciutko.

6. Pancakes bezglutenowe nie będą tak puchate jak pszenne, ale również urosną i będą mieć w sobie pęcherzyki powietrza, dzięki którymi są niezwykle lekkie, ale w smaku zdecydowanie lepsze od pszennych.

7. Podajemy z syropem klonowym w charakterystycznym stożku, ale z owocami smakują najlepiej.


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię zajadać takie placuszki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, u nas słodkie są właśnie II śniadania. Polecam i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...