wtorek, 1 lipca 2014

Ryżowe kotlety mielone (bezglutenowe)

Zapraszam na usmażenie kotletów bez dodatku namoczonej bułki, w wersji bezglutenowej, z ryżem. Są naprawdę bardzo smaczne. Polecam.


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz, oregano
  • bezglutenowa bułka tarta
  • 1 łyżka masła
Wykonanie:
1. Zaczynamy od pokrojenia cebul w kosteczkę i usmażenia ich na złoto na oliwie razem z oregano, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W czasie gdy cebulka powoli się smaży, gotujemy ryż. By ugotował się pięknie na sypko, wrzucamy ryż na wrzątek osolony (półtora łyżeczki) z dodatkiem łyżki masła i gotujemy na wolnym ogniu. Pamiętamy, że ryż jak i kasze gotujemy w proporcji 1
;2 czyli na szklankę ryżu potrzebujemy 2 szklanki wody. NIE MIESZAMY. Następnie studzimy ugotowany ryż i cebulkę. Mielimy mięso.

2. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem odrobiny oliwy. Solimy 2 łyżeczki soli, dużo pieprzu, sporo oregano.

3. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bezglutenowej bułce tartej.

4. I smażymy na oliwie (oliwa z wytłoczyn najlepsza do smażenia).


5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis :) Na pewno spróbuję :)
    Ps. Zapraszam na mojego bloga kulinarnego: http://ugotujrazemznami.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-). Na pewno odwiedzę Twoje blogowe miejsce kulinarne, pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Fajny BLOG dla zainteresowanych kuchnią bezglutenową. Bardzo POLECAM !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. O w mordę, lub kurza twarz! Ja w to wchodzę i w sobotę zabieram się za kotlety z ryżu. Tylko skąd wziąć bułkę bezglutenową, Chyba użyje zwykłej i nie zaszkodzę smakowo temu produktowi?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...