piątek, 8 sierpnia 2014

Kolorowa zapiekanka ryżowa z parówkami (bezglutenowa)

Zapraszam do upieczenia kolorowej ryżowej zapiekanki, której bezglutenowość zależna jest od parówek - muszą być oczywiście bezglutenowe i takowe dostępne są już w sklepach. Zapiekanka jest nie dość, że ładna, to bardzo smaczna i "wydajna". Dla 3-osobowej rodziny z dzieckiem wystarczy na dwa dni. Polecam.

Składniki:
  • 5 parówek bezglutenowych
  • 1 cebula
  • 2 papryki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3-4 łyżki mrożonego groszku
  • 2 torebki ryżu lub 1/2 szklanki
  • kawałek sera żółtego do starcia na wierzch
  • sól, pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma, tymianek, oregano
  • oliwa
Wykonanie:
1. Gotujemy ryż na sypko. W międzyczasie smażymy na oliwie pokrojone w "pół-księżyce" parówki, do zezłocenia. Gdy się podsmażą, dorzucamy do nich pokrojoną w pół-talarki cebulę. Ugotowany ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego, na dno którego wcześniej wlewamy trochę oliwy. Następnie dorzucamy usmażone parówki z cebulą, mieszamy z ryżem. Następnie dodajemy kukurydzę, groszek mrożony i pokrojone w kosteczkę papryki. Mieszamy. Solimy łyżeczkę soli oraz pozostałe przyprawy, tak konkretnie, żeby smak zapiekanki nie był jałowy. Mieszamy.

2. Na wierzch trzemy ser na tarce o grubych oczkach i jeszcze sypiemy trochę czerwonej słodkiej papryki.














3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem (do 200 bez termoobiegu) i wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy bez przykrycia przez 40 minut.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...