poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Makaron z sosem warzywnym (bezglutenowy)

Polecam mój sos warzywny do makaronu, oczywiście bezglutenowego. To bardzo smaczne, lekkostrawne i zdrowe danie, jednocześnie nietrudne w przygotowaniu. Zapraszam.

Składniki:
  • 250 g makaronu bezglutenowego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 250 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • garść mrożonego groszku
  • 1 mały brokuł
  • 1 puszka pomidorów
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • 2 papryki (np. żółta i czerwona)
  • oliwa lub olej z pestek winogron
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • ser grana padano
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka, chili jalapeno
Wykonanie:
 1. W wysokim naczyniu na rozgrzanym tłuszczu szklimy pokrojoną cebulę wraz z łyżką masła oraz oregano. Następnie czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, by się nie przypalił. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, cukinię, groszek oraz pieczarki pokrojone w cząstki i smażymy całość.







2. Następnie dodajemy blanszowany brokuł, nadal smażymy całość.















3. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki.















4. Następnie dodajemy pomidory z puszki i wlewamy sos pomidorowy. Przyprawiamy szczyptą cukru i podanymi wyżej przyprawami. 

W międzyczasie gotujemy makaron bezglutenowy.










5. Teraz czas na dodanie śmietanki, która łagodzi kwaśność pomidorów i zagęszcza całość.














6. Na koniec dodajemy trochę tartego sera grana padano.

I gotowe!

Podajemy również z tartym serem grana padano.
































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...