poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Taboulé (bezglutenowe)

Inspiracja do tego przepysznego bezglutenowego dania pochodzi z poniższego bloga:
Moja modyfikacja polega na określonym gotowaniu kaszy jaglanej i oczywiście na dodatku w postaci kukurydzy, która ze względu na upodobania mojego dziecka, musi znaleźć się praktycznie w każdym daniu.
Zapraszam!

Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 świeży ogórek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych oliwek
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • oliwa, masło
Wykonanie:
 1. Gotujemy kaszę jaglaną w ten sposób, że najpierw płuczemy ją na sitku obficie zimną a następnie gorącą wodą. Kaszę wrzucamy na odrobinę osolony wrzątek z łyżeczką masła. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Wilgoć uwolni się kanalikami. NIE MIESZAĆ W TRAKCIE GOTOWANIA.







2. Ugotowaną kaszę wrzucamy do miski, następnie pokrojony w kosteczkę ogórek, pokrojone w cząstki pomidorki i pokrojone w plasterki oliwki, kukurydzę, wyciskamy sok z połowy cytryny, sypiemy sól, pieprz, oregano i bazylię, 2-3 łyżki oliwy i mieszamy.
I gotowe. Smacznego!.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...