środa, 10 września 2014

Pasta di pomodoro (bezglutenowa)

Najprostszy i najsmaczniejszy obiad świata, a z dodatkiem bezglutenowego makaronu - zdrowy. Jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu na ugotowanie obiadu, to ten przepis jest jak znalazł. Polecam i smacznego!

Składniki:
  • 250 g makaronu bezglutenowego np. spaghetti (teraz dostępne w sklepach Biedronka poniżej 4 zł za 500 g)
  • 6 pomidorów sparzonych bez skórki lub 2 puszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • oliwa
  • przyprawy: sól morska, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek, szczypta cukru
  • ser grana padano
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie do zeszklenia wraz z oregano i łyżką masła. Gdy cebula się zeszkli, przeciskamy przez praskę czosnek i uważamy by się nie przypalił.











2. Następnie dodajemy sparzone pomidory bez skórki i szypułek lub pomidory z puszki i dusimy wraz z podanymi wyżej przyprawami. W międzyczasie gotujemy makaron bezglutenowy.
Po jakiś 10 minutach obiad jest gotowy. na talerzu posypujemy startym serem grana padano.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...