wtorek, 6 stycznia 2015

Chili con carne (bezglutenowe)

 Zapraszam do ugotowania chili con carne według mojej receptury. Doskonałe danie na zimowe chłody, aromatyczne, rozgrzewające, przepyszne i ze swej natury bezglutenowe rzecz jasna. Przepraszam tylko za złą jakość zdjęć, ale teraz tak trudno o naturalne światło, więc przez to jakość zdjęć bardzo spada. Ale nie zmienia to jakości potrawy, pod warunkiem, że postaramy się o dobre składniki. Serdecznie zapraszam i smacznego :-)

Składniki:
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 papryki (żółta, czerwona i zielona)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3-4 puszki pomidorów lub 8-10 sparzonych pomidorów bez skórki
  • 2 małe puszeczki przecieru pomidorowego
  • 500 g mielonego mięsa (w tym przepisie z łopatki wieprzowej)
  • 1 spora lampka dobrego czerwonego wytrawnego wina (ok. 180 ml)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • oliwa do smażenia (w tym wypadku najlepsza z wytłoczyn, nie extra virgin)
  • przyprawy: sól, cukier, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne papryka jalapeno, oregano, majeranek, kmin rzymski i kolendra całe ziarna do zmielenia
Wykonanie:
1. Najpierw mielimy mięso.




















2. Następnie w moździerzu rozdrabniamy kmin rzymski i kolendrę, sporą ilość.













3. Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy ją na oliwie razem ze zgniecionym wcześniej w moździerzu kminem rzymskim, kolendrą oraz oregano.











4. Gdy cebula się podsmaży z przyprawami, dodajemy zmielone mięso, które solimy dwoma łyżeczkami soli, sporo pieprzymy, sypiemy mnóstwo mielonej czerwonej słodkiej papryki, majeranku oraz jeśli lubimy pikantne potrawy to pół łyżeczki pieprzu cayenne oraz papryczkę jalapeno. Gdy mięso się podsmaży, wlewamy lampkę wina i smażymy, aż odparuje alkohol, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień.




5. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolę. Smażymy.














6. Następnie dodajemy pomidory z puszki (około 3-4 puszek, zwykle kupuję całe pomidory, wtedy łatwo usunąć szypułki, krojone zawierają "wszystko" co zbędne) oraz przecier z puszeczek. Mieszamy i dusimy całość. Zapach już uwodzi :-) Dodajemy odrobinę cukru.









7. Teraz czas na nasze trzy kolorowe pokrojone w kosteczkę papryki.














8. I już na finiszu dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego (bezglutenowego) i jeszcze sypiemy do smaku przyprawami np jeszcze trochę bazylii, oregano czy majeranku. Mieszamy i gotowe.


Zdjęcie zupełnie nie oddaje wspaniałości tego dania, niestety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...