niedziela, 15 lutego 2015

Murzynek - ciasto na niedzielę (bezglutenowe)



Na przepis zapraszam pod nowy adres:

Murzynek - ciasto na niedzielę (bezglutenowe)




11 komentarzy:

  1. Jedno z najlepszych ciast! I to jeszcze w zdrowszej wersji, pycha :)
    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to też jedno z naszych ulubionych ciast i zwykle ze składników, które zawsze są pod ręką, ale muszę zaznaczyć, że dla niektórych taka wersja zbita może nie być satysfakcjonująca, dlatego wtedy warto pomyśleć o dodaniu proszku do pieczenia. Dziękuję za zaproszenie, na pewno odwiedzę :-)

      Usuń
  2. Hmmm spróbuje wykonać tego murzyna na święta, jednak widzę na zdjęciach że jego konsystencja znacznie się różni od tego na mące pszenicznej. Tutaj mam wrażenie że jest zbity i mokry. Hmmm czy może być inna mąka zamiast kukurydzianej? Ryżowa np?
    Kiedyś zrobiłam naleśniki bezglutenowe i szczerze nie wyszły tak jak to opisywali więc wolę się dopytać wcześniej. A murzyn to ulubione ciasto wszystkich moich bliskich i nie tylko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, ten murzynek na zdjęciu wyszedł mi zbity, ponieważ nie dodałam proszku do pieczenia. Kiedyś, piekąc na pszennej unikałam proszku do pieczenia i ciasta wychodziły dzięki dobrym jajkom. Niestety, przy wypiekach bezglutenowych nie jest już tak łatwo. Jeżeli chcemy osiągnąć odpowiednio "napuszoną" konsystencję ciasta - musimy dodać proszku do pieczenia, co najmniej 1 łyżeczkę, w tym cieście tego zabrakło. A jeśli chodzi o mąkę ryżową, to jest pewne ryzyko, to jest mąka dość ciężka, więc pojawia się kolejne ryzyko zakalca. Jeżeli z ryżową uda się Pani to ciasto, to proszę o informację. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. A czy mąka gryczana zda egzamin,zamiast kukurydzianej? Akurat muszę wykluczyć kukurydzę z diety.
    Czy soda moze pomóc w puszystości ciasta?

    Przepis bardzo zbliżony do.mojego starego glutenowego.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć mąki gryczanej jak najbardziej, ale w tym przepisie sody nie polecam, lepiej użyć proszku do pieczenia. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
    2. Dziś dzień próby! :) Jeszcze rozważam czy skrobię można zastąpić tapioką (to na przyszłość, bo akurat mam skrobię pod ręką)?
      A odnośnie sody to do jakich ciast się nada i czy wystarczy sama czy trzeba sodę + coś?

      Usuń
    3. Nigdy nie używałam tapioki więc nie wiem jaki jest rezultat. Odnośni sody to nie używam jej zawsze, ona trochę zmienia smak i konsystencję ciasta, dlatego występuje u mnie tylko w jednym murzynku i w pierniczkach. Ale używając sody trzeba zawsze dodać coś przeciwnego, na przykład łyżkę jogurtu naturalnego, śmietany lub soku z cytryny.

      Usuń
  4. A czy mąka gryczana zda egzamin,zamiast kukurydzianej? Akurat muszę wykluczyć kukurydzę z diety.
    Czy soda moze pomóc w puszystości ciasta?

    Przepis bardzo zbliżony do.mojego starego glutenowego.:)

    OdpowiedzUsuń

Nowy adres bloga!!!!!!!

Blog przeprowadził się pod nowy adres: https://kawazmlekiem2017.blogspot.com