sobota, 7 lutego 2015

Pasta jajeczna z porem (bezglutenowa)



Na przepis zapraszam pod nowy adres:

Pasta jajeczna z porem (bezglutenowa)




4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Najbardziej bawi mnie dodatek glutenu w majonezie :) Próbowałaś kręcić własny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bawi? W jakim sensie? Nie mam pewności, że majonez na przykład Winiary jest bezglutenowy. Osoby chore na celiakię nie mogą ryzykować nawet najmniejszą ilością glutenu, dlatego potrzebują produktów certyfikowanych, a majonez Winiary takiego certyfikatu nie ma. Moja rodzina na bezglutenie jest z wyboru, więc dla nas nie ma znaczenia "koszerność" majonezu, ale dla chorych na celiakię ma znaczenie. Nie próbowałam kręcić własnego, ale wszystko przede mną, więc na domowy majonez na pewno przyjdzie czas. Miłego dnia :-)

      Usuń
  2. "Bawi" - bo ten dodatek to chyba tam na jaja jest. Po jakiego grzyba gluten w majonezie (parówkach/szynkach/jogurcie)? Koniecznie spróbuj zrobić majonez sama, nie jest to trudne, a kolejny punkt do listy: wiem, co jem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gluten w majonezie i innych rzeczach, gdzie go logicznie nie powinno być, pojawia się z niechlujności produkcji albo nawet z przekonania jako wypełniacz, nie wiem. Tak jak nie wiadomo dlaczego gluten był w płatkach kukurydzianych, które w zasadzie przecież są bezglutenowe, a jednak nagle pojawia się reklama o płatkach kukurydzianych bezglutenowych. A to wynika na przykład z dodatku glukozy, która może być pochodzenie pszenicznego zamiast kukurydzianego czy nawet z niesławnego syropu glukozowo-fruktozowego, również pochodzenia pszenicznego. Bo glut jest tani po prostu i ładowany do wszystkiego. Na pewno pokuszę się o własny majonez, bo bardzo zależy mi na zdrowym żywieniu. :-)

      Usuń

Nowy adres bloga!!!!!!!

Blog przeprowadził się pod nowy adres: https://kawazmlekiem2017.blogspot.com