sobota, 7 lutego 2015

Pasta jajeczna z porem (bezglutenowa)

Przedstawiam przepis na najprostszą pastę na chleb, oczywiście bezglutenową i do chleba bezglutenowego. Ale można też ją jeść prosto z talerzyka. Prosta i smaczna. W przepisie występuje majonez i ketchup, oczywiście jedno i drugie w formie bezglutenowej jest do zdobycia w sieci albo bezpośrednio do kupienia w dobrze zaopatrzonych sklepach. Serdecznie polecam :-)
[przepis dostałam od mojej bardzo miłej sprzedawczyni dobrych warzyw i jajek od szczęśliwych kurek]

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 por
  • 1 puszka kukurydzy
  • kilka łyżek majonezu (bezglutenowego)
  • 1 łyżka ketchupu (bezglutenowego)
  • sól morska i pieprz czarny
 Wykonanie:
1. Gotujemy 5 jajek na twardo.















2. Kroimy drobniutko por i solimy i odstawiamy na chwilę, wtedy ładnie zmięknie.













3. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jajka oraz odsączoną kukurydzę.













4. Dodajemy kilka łyżek majonezu, jedną łyżkę ketchupu, solimy, pieprzymy, mieszamy i chowamy do lodówki do schłodzenia. Wtedy jest najsmaczniejsza.












4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Najbardziej bawi mnie dodatek glutenu w majonezie :) Próbowałaś kręcić własny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bawi? W jakim sensie? Nie mam pewności, że majonez na przykład Winiary jest bezglutenowy. Osoby chore na celiakię nie mogą ryzykować nawet najmniejszą ilością glutenu, dlatego potrzebują produktów certyfikowanych, a majonez Winiary takiego certyfikatu nie ma. Moja rodzina na bezglutenie jest z wyboru, więc dla nas nie ma znaczenia "koszerność" majonezu, ale dla chorych na celiakię ma znaczenie. Nie próbowałam kręcić własnego, ale wszystko przede mną, więc na domowy majonez na pewno przyjdzie czas. Miłego dnia :-)

      Usuń
  2. "Bawi" - bo ten dodatek to chyba tam na jaja jest. Po jakiego grzyba gluten w majonezie (parówkach/szynkach/jogurcie)? Koniecznie spróbuj zrobić majonez sama, nie jest to trudne, a kolejny punkt do listy: wiem, co jem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gluten w majonezie i innych rzeczach, gdzie go logicznie nie powinno być, pojawia się z niechlujności produkcji albo nawet z przekonania jako wypełniacz, nie wiem. Tak jak nie wiadomo dlaczego gluten był w płatkach kukurydzianych, które w zasadzie przecież są bezglutenowe, a jednak nagle pojawia się reklama o płatkach kukurydzianych bezglutenowych. A to wynika na przykład z dodatku glukozy, która może być pochodzenie pszenicznego zamiast kukurydzianego czy nawet z niesławnego syropu glukozowo-fruktozowego, również pochodzenia pszenicznego. Bo glut jest tani po prostu i ładowany do wszystkiego. Na pewno pokuszę się o własny majonez, bo bardzo zależy mi na zdrowym żywieniu. :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...