poniedziałek, 30 marca 2015

Babeczki z suchego maku (bezglutenowe)

Polecam mój autorski przepis na babeczki z suchego maku, oczywiście  bezglutenowe. Pieką się fantastycznie i są przepyszne. Bardzo polecam i zapraszam do wypiekania. Z podanego przepisu wychodzi dokładnie 12 babeczek.

Składniki:
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 40 g masła
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 110 ml mleka
  • 1/2 szklanki maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 zapach migdałowy
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 5 łyżek cukru pudru (do lukru)
  • sok z jednej cytryny (do lukru)
  • 12 papilotek
Wykonanie:
 1. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.














2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.














3. Dodajemy suchy mak i mieszamy.















4. Dodajemy dwa żółtka i mieszamy mieszadłem. Białka umieszczamy w osobnej misce.













5. Stopniowo dolewamy mleko i mieszamy.














6. Dodajemy roztopione masło i mieszamy.














7. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.













8. Napełniamy papilotki do 2/3 wysokości foremki.














9. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.














10. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez 25 minut (z termoobiegiem).












11. Babeczki pieką się wspaniale.















12. Robimy lukier, do około 5 łyżek cukru pudru wciskamy sok z cytryny, mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty i lukrujemy jeszcze ciepłe babeczki.












3 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie. A dla tych, którzy uwielbiają mak w takiej postaci jest to zapewne raj dla podniebienia :) Muszę spróbować i ja je zrobić :)
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo fajnie chrupią dzięki suchemu makowi. :-)

      Usuń
  2. A który mak jest bezglutenowy?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...