poniedziałek, 9 marca 2015

Gulasz wieprzowy (bezglutenowy)



Na przepis zapraszam pod nowy adres:

Gulasz wieprzowy (bezglutenowy)



8 komentarzy:

  1. ślinka cieknie na sam widok! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba się trochę nakroić tych warzyw, ale nagroda gwarantowana w postaci smaku, a jeszcze z kluskami śląskimi to cud miód. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Przepis wspaniały :) Z pewnością z niego skorzystam. Nie akceptuję kukurydzy i produktów jej pochodnych dlatego chciałam zapytać jaka inną mąką bezglutenową mogę zastąpić mąkę kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wiele propozycji zastąpienia mąki kukurydzianej, ale to już zależy od indywidualnych preferencji. Można ją zastąpić gotowym mixem mąki bezglutenowej, skrobią ziemniaczaną (ale wtedy sos będzie przezroczysty, trochę kiślowaty), można też użyć mąki ryżowej, albo mąki z ciecierzycy. Odsyłam Panią do poniższego forum, gdzie odbywa się dyskusja na ten temat:

      http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1945

      W każdym razie, ja nie eksperymentowałam z tymi mąkami, także nie wiem, jaki jest efekt finalny. Mam nadzieję, że uda się Pani gulasz, zatem życzę powodzenia. Mam też prośbę, jeżeli uda się Pani zagęścić sos inną mąką niż kukurydzianą, proszę o tym tu powiedzieć, dobrze? Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. Gulasz bezglutenowy i do tego kluski śląskie? gdzie ten bezgluten? :p

    OdpowiedzUsuń
  4. przecież kluski śląskie można zrobić z mąki ziemniaczanej lub skrobi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie inaczej :-) Nawet nie można a nawet trzeba, kluski śląskie to wyłącznie ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę z dodatkiem mąki lub skrobi ziemniaczanej, jeżeli ktoś doda do tego mąkę pszenną to nie są już kluski śląskie, a prawdziwe kluski śląskie są jak najbardziej bezglutenowe. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń

Nowy adres bloga!!!!!!!

Blog przeprowadził się pod nowy adres: https://kawazmlekiem2017.blogspot.com