poniedziałek, 16 marca 2015

Risotto klasyczne (bezglutenowe)

Dziś przedstawiam przepis na klasyczne risotto, które z natury swej jest oczywiście bezglutenowe. Jest bardzo smaczne do zjedzenia bez żadnych dodatków, ale też może stanowić część jakiegoś smakowitego dania. Serdecznie polecam!

Składniki (proporcja dla 4-osobowej rodziny: dwóch dorosłych i dwoje dzieci):
  • 1 duża cebula
  • 400 g ryżu arborio
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 l lub półtora bulionu
  • masło oraz kilka plastrów zmrożonego
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • starty ser parmezan lub grana padano
Wykonanie:
 1. Na oliwie ze sporą łyżką masła dusimy pokrojoną drobno cebulę.














2. Dusimy cebulkę do miękkości.















3. Wsypujemy ryż, mieszamy, zwiększamy ogień i smażymy ryż. Cały czas mieszamy.













4. Gdy ryż stanie się lekko przezroczysty, wtedy wlewamy wino i czekamy aż odparuje alkohol. Cały czas mieszamy.












5. Gdy odparuje alkohol, to przychodzi czas na bulion. W międzyczasie możemy posolić, następnie stopniowo, po jednej chochli dolewamy bulionu. Uwaga - powinien być gorący!. Cały czas mieszamy. Ten proces wchłaniania rosołu przez ryż trwa jakiś czas. A my cały czas mieszamy, aż ryż będzie miękki. Potrzebujemy do tego właśnie około litra-półtora rosołu.






6. Gdy ryż zmięknie, to dodajemy starty ser i mieszamy. Tego sera tak na wyczucie. Trudno określić ilość. Taka spora garść.












7. Następnie dodajemy kilka plastrów zmrożonego masła. Można wymieszać, a można pozostawić w ten sposób.













8. Przykrywamy i na 2 minuty odstawiamy. Podajemy posypane startym serem parmezanem lub grana padano. Możemy dodać plaster zmrożonego masła. Smacznego! :-)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...