czwartek, 12 marca 2015

Sałatka ryżowa z tuńczykiem (bezglutenowa)

Przedstawiam bardzo prosty przepis na przepyszną sałatkę, oczywiście bezglutenową. Do jej zrobienia używam kupnych pikli firmy Rolnik (mini kukurydzki, cebulki, ogóreczki), ale można też użyć własnych domowych wyrobów. Bardzo polecam :-)

Składniki (proporcja dla trzyosobowej rodziny: dwóch dorosłych i dziecko):
  • 2 torebki ryżu po 100 g
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (150 g)
  • 1 słoik pikli firmy Rolnik (na zdjęciu poniżej)
  • kilka łyżek majonezu (ja użyłam 400 ml)
  • sól, pieprz
Wykonanie:
1. Gotujemy ryż i odstawiamy do ostygnięcia.














2. Do tej sałatki używam właśnie tych pikli, jak na zdjęciu obok.














3. Do wystudzonego ryżu dodajemy odsączoną kukurydzę, pikle, pokrojoną drobno cebulkę oraz tuńczyka.












4. Następnie dodajemy majonez, w ilości według własnego uznania (ja lubię dużo) oraz sporo solimy i pieprzymy. Sałatka musi mieć wyrazisty smak. I mieszamy wszystko.











5. Następnie wkładamy sałatkę do lodówki. Najsmaczniejsza jest po schłodzeniu.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...