poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Babeczki czekoladowe (bezglutenowe)

Przedstawiam przepis na przepyszne bezglutenowe babeczki czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową. Oczywiście jest to mój własny, autorski przepis, przedstawiam wersję końcową, dopiętą na ostatni guzik. Z podanego przepisu wychodzi dokładnie 12 bardzo smacznych babeczek. Polecam :-)

Składniki:
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki z ziaren amarantusa
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki stołowe ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 40 g masła
  • 120 ml mleka
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier puder do posypania
  • 12 papilotek
Wykonanie:
1. Roztapiamy masło w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
 2. Mieszamy w misce suche składniki.















3. Dodajemy kakao i mieszamy.















4. Dodajemy wystudzone masło. Mieszamy.














5. Dodajemy żółtka i mieszamy mieszadłem. Białka dajemy do drugiej miski, będą potrzebne do ubicia piany.













6. Dolewamy mleko i mieszamy.















7. Siekamy skórkę pomarańczową.















8. Posiekaną skórkę dodajemy do ciasta, mieszamy.














9. Z białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i delikatnie mieszamy.














10. Napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Z podanej proporcji wychodzi dokładnie 12 babeczek. Nastawiamy piekarnik, nagrzewamy go to temperatury 170 stopni.











11. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut na środkowym poziomie piekarnika (z termoobiegiem).












12. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...