piątek, 10 kwietnia 2015

Spaghetti bolognese (bezglutenowe)


Dziś przedstawiam moją wersję popularnego włoskiego dania, oczywiście z makaronem bezglutenowym. Jest to makaron spaghetti z mięsnym sosem bolońskim. Danie jedno z tych, które wszyscy znają, ale jednak zdecydowałam się moją wersję opublikować, ponieważ jak zobaczyłam w jednym z popularnych programów kulinarnych w telewizji, że pani w restauracji wrzuca mięso mielone do wody, gotuje to, a następnie dodaje przecier pomidorowy z puszeczki i nazywa to spaghetti bolognese, to się załamałam. Może i w ogóle nie istnieje we włoskiej kuchni podobne danie, ale skoro już wrosło w nasze kulinarne upodobania to dbajmy zarówno o nasze kubki smakowe, zdrowie jak i poczucie estetyki i ugotujemy spaghetti by było ładne i smaczne. Przecież to ulubione danie większości dzieci. Zapraszam :-)

Składniki (proporcja dla 3-osobowej rodziny, starczy na dwa dni, na drugi dzień oczywiście smaczniejsze):
  • 250 g makaronu typu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l sosu pomidorowego (kartoniki sosu po 500 ml dostępne m.in. w Lidlu)
  • ok. 20-30 ml wody (opcjonalnie)
  • ok. 20-30 ml mleka (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, szczypta cukru, papryka słodka
  • garść świeżych liści bazylii
  • ser grana padano
  • oliwa
Wykonanie:
1. Zaczynamy od zmielenia mięsa.















2. Cebulę kroimy niezbyt drobno i wrzucamy na rozgrzaną oliwę razem z łyżką masła i sporą ilością oregano. Chwilę wszystko dusimy.












3. Następnie dodajemy mięso, które solimy, pieprzymy i sypiemy sporą ilością papryki słodkiej. Smażymy.













4. Gdy mięso się usmaży, zmniejszamy ogień i przeciskamy czosnek przez praskę.













5. Następnie dodajemy sosy pomidorowe.














6. Teraz czas na przyprawy, nie żałujemy ich, sypiemy sporo. Może się też okazać, że sos jest za gęsty i trzeba dodać odrobinę wody. Kilka minut dusimy całość.












7. Pod koniec gotowania sosu nastawiamy garnek z wodą, by ugotować makaron. Garść świeżych liści bazylii siekamy drobno.












8. Posiekaną bazylię dodajemy do sosu, mieszamy.














9. Czasem sos wydaje się być cierpki, wtedy warto dolać odrobinę mleka, to pomaga zniwelować nadmiar cierpkości i nadaje łagodny posmak. Odcedzamy ugotowany makaron bezglutenowy. Gotowe danie posypujemy startym serem grana padano i ozdabiamy kilkoma liśćmi bazylii. Smacznego :-)









11 komentarzy:

  1. Kuchnia bezglutenowa nie musi być niesmaczna! Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, staram się udowodnić właśnie, że kuchnia bezglutenowa jest zdrowa i na dodatek bardzo smaczna, jeśli nie najsmaczniejsza. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Świetny przepis. Szybki i prosty przede wszystkim.

    Czy kupujesz jakieś konkretne spaghetii bezglutenowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a jeśli chodzi o zakup makaronów bezglutenowych, to w Biedronce są w stałym asortymencie trzy rodzaje makaronu bezglutenowego: właśnie spaghetti, świderki i rurki, w bardzo korzystnej cenie, poniżej 4 zł. Według mnie to są najsmaczniejsze makarony bezglutenowe, na dodatek bez GMO, bez jajek. Makarony z tej firmy są też dostępne w Almie, jest tam większy asortyment, ale też cena dużo dużo wyższa niestety. Inne makarony bezglutenowe są też dostępne w Realu, ale skład i smak mnie zniechęca, zdecydowanie za dużo w nich chemii. Te z Biedronki to tylko woda i mąka kukurydziana i są bardzo smaczne, polecam i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. Czy pani wie że w tych przyprawach też jest gluten m.in oregano?

    OdpowiedzUsuń
  4. a łyżka na to :niemożliwe .

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie spodziewałam się że w oregano jest gluten.
    To jakiś niesmaczny żart?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście głupi żart trolla. Patrząc w ten sposób dieta bezglutenowa staje się bezcelowa, trollowi polecam odżywianie praną :-)

      Usuń
  6. Raczkuje w tym temacie i byłam bardzo zaskoczona, dziękuję za szybką reakcję :).
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam!
    Jedną w zwykłych przyprawach i ziołach sklepowych jest gluten dlatego polecam zakup w sklepach zelarskich lub przez Internet. Przepis super:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ostatnio często bywam w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością, rozejrzę się za dobrymi przyprawami. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...