poniedziałek, 4 maja 2015

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami, kukurydzą i groszkiem (bezglutenowa)

Zapiekanki to jest to co tygryski kochają najbardziej, a tym bardziej, jeżeli są przy tym bezglutenowe. Zapraszam do przyrządzenia najprostszej i najpyszniejszej zapiekanki na świecie, a mój "myk" na pieczarki pozwala zaczarować je w grzyby leśne, dzięki temu taką zapiekankę swobodnie mogą jeść dzieci.
Z podanych proporcji powstaje obiad dla 3-osobowej rodziny.

Składniki:
  • 2 torebki ryżu po 100 g
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • garść mrożonego groszku
  • ser grana padano
  • oliwa z wytłoczyn do smażenia
  • sól, pieprz i dużo oregano
Wykonanie:
1. Gotujemy ryż, a w międzyczasie smażymy na oliwie pokrojoną w pół-talarki cebulę.













2. Następnie dodajemy pieczarki, które najpierw obieramy, myjemy i siekamy. Solimy i pieprzymy i sypiemy mnóstwo oregano. To jest ten "myk", który zamienia pieczarki w grzyby leśne :-)










3. Następnie w naczyniu żaroodpornym mieszamy ugotowany ryż z usmażonymi pieczarkami i cebulą. Dodajemy kukurydzę i groszek i trzemy ser grana padano. Część sera mieszamy ze składnikami a część trzemy na wierzch. Jeżeli pieczarki zostąły odpowiednio doprawione to na tym etapie nie trzeba już niczym przyprawiać. Nastawiamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 stopni. Wstawiamy zapiekankę pod przykryciem do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia okrywamy zapiekankę i dopiekamy bez przykrycia.
4. Podajemy posypane startym serem grana padano i przyozdobione listkami bazylii.
Smacznego :-)













2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...