poniedziałek, 6 lipca 2015

Budyń waniliowy (bezglutenowy)

Budyń na deser od czasu do czasu skusiłby każdego, a jeżeli jest bezglutenowy, to zachęca i kusi nowym, zaskakującym smakiem. Deser błyskawiczny i bardzo smaczny. Serdecznie polecam :-)

Składniki:
  • 2 szklanki mleka + pół szklanki
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki stołowe mąki ryżowej
  • 2 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • owoce do przyozdobienia
Podane proporcje wystarczą na trzy salaterki.
Wykonanie:
 1. Dwie szklanki mleka gotujemy jak zwykle.














2. W osobnej szklance pozostałe mleko mieszamy z pozostałymi składnikami.













3. Gdy mleko zaczyna się gotować, wlewamy naszą mieszankę i bardzo energicznie mieszamy pozostawiając jeszcze chwilę na ogniu, a następnie przelewamy do salaterek. Co zaskakujące, na tym budyniu nie tworzy się tak charakterystyczny gruby kożuch jak to ma miejsce przy zwykłym kupnym budyniu glutenowym. 
Możemy dodać owoce do przyozdobienia.
Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...