środa, 1 lipca 2015

Chleb pomidorowy (bezglutenowy)

Inspiracją do upieczenia mojego bezglutenowego chleba pomidorowego służył przepis na "Kukurydziany chleb z suszonymi pomidorami" autorstwa twórców "Atelier smaku". Moja wersja jest nieco zmodyfikowana. Chlebek udał się znakomicie, ma zwartą konstrukcję i wspaniały smak. Serdecznie polecam :-)

Składniki na formę typu keksówka o wymiarach 30cm x 11cm:
  • 25 g mielonego siemienia lnianego
  • 350 ml wrzątku
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 200 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • półtorej łyżeczki soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka stołowa siekanych suszonych pomidorów (siekane 3 sztuki)
  • CZAS: półtorej godziny wyrastania + 60 minut pieczenia
Wykonanie:
1. Mielone siemię lniane wsypujemy do naczynia, zalewamy wrzątkiem i blendujemy. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.












2. Do osobnej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dobrze mieszamy.













3. Następnie do suchych składników dodajemy wystudzone siemię lniane i ciepłą wodę. Miksujemy ostrożnie (może chlapać) do połączenia składników.










4. Następnie bardzo drobno siekamy suszone pomidory.














5. Posiekane pomidory dodajemy do naszego ciasta chlebowego i mieszamy mikserem (już nie tak ostrożnie, na tym etapie chlapać już nie będzie).












6. Teraz czas na wyrastanie. Miskę przykrywamy folią spożywczą oraz ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny.












7. Ciasto musi podwoić swoją objętość.














8. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.













9. Wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem). Po upływie tego czasu ja zawszę muszę dopiekać od spodu około 10 minut - taki piekarnik (Bosch).

Uwaga! - By uniknąć dziury w chlebie warto po około 5 minutach pieczenia naciąć chlebek wzdłuż.








10. Po upieczeniu studzimy chleb na kratce. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzenia. Chlebek najlepiej przechowywać zawinięty w ściereczkę, przez około 3 dni, nie dłużej. Dla większej miękkości można dodatkowo zawinąć w folię.








18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest naprawdę bardzo smaczny :-)

      Usuń
  2. uwielbiam domowe pieczywo, chleb wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wygląda i smakuje pysznie. Smaczku dodają suszone pomidory, ale dobrze gdy są drobniutko posiekane, żeby dodawały smaczku a nie dominowały :-)

      Usuń
  3. A ile mam dodać " normalnych"drożdży,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeżych drożdży dodaje się zawsze dwa razy więcej i tak jeżeli w moim przepisie jest podana łyżeczka suchych drożdży a to jest jakieś 2,5-3 g to świeżych będzie 5-6 gramów. Ale trzeba zrobić zaczyn. Najlepiej zasypać te drożdże łyżeczką cukru i odstawić na moment, rozpuszczą się, zaczną pracować i wtedy dodać je w momencie, gdy dodajemy wystudzone siemię lniane.

      Usuń
  4. A ile mam dodać " normalnych"drożdży,

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile mam dodać " normalnych"drożdży,

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietny przepis na zdrowy chlebek. Z pewnoscia skorzystam z Twojego przepisu:-P. Pozdrawiam:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i naprawdę polecam. Dotychczas regularnie piekłam mój chlebek wieloziarnisty, ale już wiem, że ten chleb pomidorowy zdeklasował go całkowicie :-)

      Usuń
  7. Wygląda na super wyrośnięty i mięciutki. A zawsze wydawało mi się, że z mąki kukurydzianej wychodzi twardy chleb. Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby nie dodatek tego zmielonego siemienia lnianego, pewnie wyszedłby twardy, a tak mnie samą ten chlebek zadziwił i moją rodzinkę zaczarował bez reszty, także to jest teraz nasz number one :-)

      Usuń
    2. Taaak! Przepyszna alternatywa dla ciężkich, ziarnistych chlebków! A po dwóch dniach doskonały na grzanki. Mniam.

      Usuń
    3. Oooo, grzanki, to jest to :-)

      Usuń
  8. Apetycznie wyglądający chlebek. Jestem uczulona na ryż czy mogę dać jakąś inna bezglutenową mąkę np. jaglaną albo z amarantusa czy cieciorki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. Dieta bezglutenowa daje ogromne możliwości, można mieszać ze sobą naprawdę różnorodne mąki. W tym przepisie tajemnica tkwi w mielonym siemieniu lnianym. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  9. Witajcie!
    Próbował ktoś zamiast mąki ziemniaczanej dać skrobię kukurydzianą? Mam całe 2 kg i nie wiem co z tym fantem zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, można skrobi kukurydzianej używać zamiennie do mąki ziemniaczanej. Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...