środa, 22 lipca 2015

Jaglanka z warzywami i boczkiem (bezglutenowa)

Dziś przedstawiam przepis na prostą potrawkę z kaszą jaglaną, to jedno z tych dań, które możemy sobie modyfikować do woli, w zależności od tego co mamy w lodówce, różnorodność naprawdę dowolna, a danie przepyszne, a dzięki kaszy jaglanej - bezglutenowe. Przed dietą bezglutenową do tej potrawy używałam kaszy kuskus, ale teraz niepodzielnie króluje u nas jaglanka, którą uwielbiam :-)
* * *


Składniki (proporcje dla trzyosobowej rodziny - dwoje dorosłych i dziecko):
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • ok. 200 g boczku
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • garść mrożonego groszku (może być z marchewką)
  • kilka zielonych oliwek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • oliwa + łyżka masła
  • sól, pieprz, i dowolnie: oregano, curry, kurkuma
Wykonanie:
1. Najpierw gotujemy kaszę jaglaną. Na pół szklanki kaszy potrzebujemy szklankę wody, którą trzeba zagotować, do gotującej wody dodajemy łyżkę masła, odrobinę soli i kurkumy. Kaszę trzeba wypłukać na sicie obficie najpierw zimną a potem gorącą wodą i wrzucić na wrzątek. NIE MIESZAĆ! Gotujemy kaszę na wolnym ogniu do momentu wchłonięcia wody. 
[Na zdjęciu ugotowana kasza]




2. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i smażymy do przyzłocenia.













3. Cebulę kroimy w pół-talarki i dorzucamy do boczku, smażymy.














4. Gdy cebula się zezłoci to czas na dodanie kaszy jaglanej. W tym momencie dolewam jeszcze trochę oliwy. Mieszamy i smażymy.












5. Teraz czas na dodanie warzyw, ale pomidorki koktajlowe na końcu.














6. Doprawiamy według uznania.















7. I na koniec dodajemy przekrojone pomidorki koktajlowe. Smacznego :-)















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...