czwartek, 30 lipca 2015

Murzynek lekki jak puch - ciasto na niedzielę (bezglutenowe)

Typowy przepis na ciasto na niedzielę, pochodzący z zapisków mojej mamy, został przerobiony przeze mnie na wersję bezglutenową. Murzynek ten jest leciutki jak puch, ale nie tak suchy jak w wersji pszennej, dodatek mąki z ziaren amarantusa czaruje ciasto i dzięki tej mące ciasto pozostaje wilgotne i też lekko chrupkie. 
Serdecznie polecam :-)

* * *

Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 26cm x 21 cm):
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki z ziaren amarantusa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 łyżka stołowa sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki stołowe ciemnego kakao
  • 4 jajka
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
 1. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy.














2. Następnie dodajemy stopniowo pokrojone miękkie masło i miksujemy na średnich obrotach.













3. Cały czas miksując dodajemy szklankę mleka.














4. Nie przerywając miksowania dodajemy po kolei całe jajka.














5. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy np mąką z ziaren amarantusa, przekładamy do formy zmiksowane ciasto, nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.











6. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut (ja muszę jeszcze 10 minut dopiekać od spodu). Po upieczeniu ciasto jeszcze ciepłe sypiemy cukrem pudrem. Smacznego :-)











20 komentarzy:

  1. Czy jajka i mleko mają mieć temperaturę pokojową, czy dodajesz takie z lodówki? I sody - aż jedną łyżkę? Ciasto nie wychodzi wtedy gorzkie? Mam ochotę upiec tego Twojego murzynka, jak tylko znajdę chwilę czasu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka i mleko mogą mieć temperaturę pokojową, jak najbardziej. A z tą sodą to nie wiem. Na tę formę zawsze dodaję łyżkę sody, nie mniej, bo się boję, że ciasto będzie zbite i żeby się jeszcze upewnić, dlatego dodaję jeszcze ten proszek do pieczenia. I rzeczywiście ciasto jest leciutkie i nie jest gorzkie. Można je wzbogacić smarując ukrojony kawałek jakąś konfiturą, też tak czasem robimy.

      Usuń
  2. Upiekłam, wyszło świetne, wyrosło i nie opadło. Piekłam dłużej bo dodałam pokrojone mango, sok z cytryny i skórkę. Chłodzi się i pachnie obłędnie. Dzięki za przepis, zobaczmy jak się sprawdzi jutro w kwestii świeżości ciasta ta mąka z amarantusa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto tak ładnie się upiekło i mam nadzieję, że na następny dzień nie będzie suche i czerstwe jak to ma miejsce przy wypiekach z mąki pszennej. Bardzo mi się spodobał pomysł z dodaniem owoców i cytryny, też wypróbuję, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. a moje wyszło gorzkie i nie smaczne:((. Zapach też byle jaki. Co mogło to spowodować???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę nie mam pojęcia co też mogło się stać. W tym cieście jest szklanka cukru, nie może wyjść gorzkie a zapach musi być kakaowy z lekką ostrością za sprawą sody To jest jedno z tych ciast, które się zawsze udają, dlatego ogromnie mi przykro, że tym razem się nie udało.

      Usuń
  4. To był mój pierwszy wypiek z mąką z amarantusa, pomyślałam, że to winowajca. Dziś kolejne podejście, dam trochę mniej kakao i sody, a trochę więcej cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka z ziaren amarantusa ma specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada, można ją zastąpić na przykład mąką ryżową.

      Usuń
    2. zastępując mąką ryżową nie zmienią się właściwości ciacha? konkretnie chodzi mi o to czy dalej będzie takie leciusieńkie? :)

      Usuń
    3. Mąka ryżowa może wpływać na ciężkość ciasta. Używam jej do różnych wypieków, przy tym cieście nie testowałam mąki ryżowej. Ale może nie ma się czego obawiać, bo jest to tylko jedna z trzech mąk, więc jeszcze z dodatkiem sody oczyszczonej według mnie ciasto powinno się udać.

      Usuń
  5. Czy moge mogę z amarantusa zamienić na jaglaną?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za ten przepis, jedno z nielicznych ciast bezglutenowych które nie jest za suche.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo się cieszę, gdy moje przepisy znajdują uznanie, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  7. Mój syn ma nietolerancje na gluten i musiałam przestawić się na to gotowanie, o ile potrawach słonych jest łatwo tak w przypadku ciast i chleba nie jest to takie proste. Przez przypadek znalazłam ten przepis, murzynek jest przepyszny, wilgotny i pulchny przez 3 dni. Zrobiłam ze śliwkami i polecam każdemu. Mój maż nawet nie poznał ze to bezglutenowiec :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ogromnie za miły komentarz, bardzo cieszę się, gdy moje przepisy znajdują uznanie. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  8. Super ciasto do zrobienia z dziećmi! Nieskomplikowane, tylko się sypie i miesza. Rzeczywiście leciutkie jak puch (dałam mąkę ryżową zamiast amarantusowej). Jedyne ale- jak dla mnie jakiś dżemik konieczny. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dżemik jak najbardziej jest konieczny, bo ciasto bez podobnego dodatku wydaje się zbyt suche. Dziękuję i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  9. Niedobre. Zrobiłam z mąką ryzową zamiast amarantusa. Sypkie,proszek piecze, smak niedobry..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, jak mam na to odpowiedzieć. Trochę za mało szczegółów. Mąka ryżowa nie nadaję się do wypieków, nie w ten sposób, nie może być używana jako jedyna mąka, tylko jako dodatek. Wiele rzeczy składa się na podobne niepowodzenie. Bardzo mi przykro.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...