poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Leczo całkiem warzywne (bezglutenowe)

Dziś przedstawiam przepis na moje ulubione leczo, całkiem warzywne, bez grama mięsa i bardzo smaczne, a bezglutenowe z natury rzeczy. Jak każde z dań zawierających sporo przypraw, najlepsze jest na drugi dzień. Serdecznie polecam :-)

* * *

Składniki (proporcje dla 3-osobowej rodziny):
  • 1 cebula
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka biała
  • ok. 5 pomidorów lub dwie puszki
  • oliwa z wytłoczyn do smażenia
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka i ostra
  • odrobina wody
Wykonanie:
1. Kroimy cebulę w pół-talarki i smażymy na oliwie do zeszklenia.














2. Pieczarki obieramy, myjemy, siekamy drobno i dorzucamy do smażącej się cebuli, solimy i sypiemy papryką słodką, oregano i trochę soli i pieprzu.











3. Myjemy cukinię, przecinamy wzdłuż i jeszcze raz i siekamy, następnie dorzucamy do garnka, sypiemy jeszcze trochę papryki.












4. Odsączamy kukurydzę i dorzucamy do garnka, mieszamy.














5. W sezonie nie używam pomidorów z puszki. Świeże nacinam na krzyż i sparzam wrzątkiem, potem można je łatwo obrać ze skórki, następnie usuwam szypułki i kroję w drobną kostkę.










6. Pokrojone pomidory dorzucamy do garnka, mieszamy. Dodajemy odrobinę cukru.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7. Sypiemy przyprawami, do smaku.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Przykrywamy i dusimy jakiś kwadrans. Możemy dodać odrobinę wody, jeżeli leczo okazuje się za gęste. I na sam koniec dodajemy szczyptę ostrej papryki i gotowe. Smacznego :-)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...