czwartek, 20 sierpnia 2015

Makaron z tuńczykiem (bezglutenowy)

Dziś przedstawiam przepis na bardzo szybki i smaczny obiad i przede wszystkim bezglutenowy, ale to potrawka dla entuzjastów tuńczyka, którym i ja jestem właśnie. W przepisie używam zmielonego anyżu bez którego to danie się nie obejdzie, dlatego nie pomijajcie tego składnika. Mój anyż udało mi się kupić w sklepie zielarskim.

* * *

Składniki (proporcje dla trzech osób):
  • 3 łyżki masła
  • 2 puszki tuńczyka w oleju (ok. 260 g)
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • tarta skórka z cytryny
  • sól, pieprz czarny, zmielony anyż
  • 250 g makaronu bezglutenowego (np. typu penne)
  • natka pietruszki
Wykonanie:
1. Masło rozpuszczamy na patelni. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle.













2. Gdy masło się rozpuści to dorzucamy do niego tuńczyka, którego rozdrabniamy widelcem.













3. Następnie przyprószamy anyżem oraz tartą skórką z cytryny. Mieszamy i chwilę dusimy.













4. Teraz czas na śmietanę. Mieszamy i chwilę dusimy.














5. Na końcu doprawiamy odpowiednio solą i pieprzem (tak sporo tego pieprzu polecam).













6. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, w której tworzyliśmy sos i mieszamy wszystko razem i gotowe. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego :-)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...