wtorek, 18 sierpnia 2015

Włoska zupa Minestrone po polsku (bezglutenowa)

Włoska zupa Minestrone to genialna mieszanka warzyw w aromatycznych przyprawach z dodatkiem tartego sera typu parmezan lub grana padano. Moja wersja jest nieco spolszczona, ponieważ nie mam możliwości zdobyć słoniny pancetta ani fasoli flageolet, więc używam boczku albo zwykłej białej fasoli z puszki. Staram się, by składniki na moje przepisy były dostępne nie tylko w każdym polskim sklepie, ale w szczególności na polskiej wsi :-) (z paroma wyjątkami typu guma guar rzecz jasna). Ale teraz co najważniejsze, moja Minestrone jest bezglutenowa. Zapraszam :-)

* * *
 Składniki (z podanych proporcji powstaje spory gar wystarczający dla 6-7 dorosłych osób):
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 2 puszki pomidorów lub 5 całych świeżych sparzonych bez skórki i szypułek
  • 1 puszka białej fasoli
  • ćwierć główki białej kapusty
  • ok półtora litra bulionu
  • oliwa z wytłoczyn do smażenia
  • ser tarty typu parmezan lub grana padano
  • około 300 g makaronu bezglutenowego (użyłam spaghetti, który drobno połamałam, jak do rosołu)
  • sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia
Wykonanie:
1. Boczek kroimy w kostkę i na oliwie smażymy chwilę do zezłocenia.














2. Kroimy cebulę w kostkę i dorzucamy do smażącego się boczku.














3. Czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, by się nie przypalił.














4. Dorzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, mieszamy i smażymy.














5. Dorzucamy pokrojoną marchew ( u mnie w kosteczkę).














6. Dorzucamy pokrojony drobno por.















7. Dorzucamy posiekaną białą kapustę. Mieszamy i smażymy dalej.














8. Teraz czas na pomidory.















9. Następnie dorzucamy pokrojone w kosteczkę łodygi selera naciowego.














10. I odsączona biała fasola.















11. Teraz czas na zalanie wszystkiego bulionem w ilości około półtora litra, tak by zakryć warzywa, następnie przyprawiamy ziołami, pieprzem i odrobiną soli (uważajmy z solą, jeżeli bulion był dość słony, to solenie może być zbyteczne). Mieszamy i chwilę gotujemy. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle. W wersji glutenowej w tym momencie wrzuca się makaron do zupy, który gotuje się w samej potrawie. W wersji bezglutenowej lepiej makaron ugotować osobno.


Zupę Minestrone podaję w ten sposób, że najpierw nalewam zupę do miseczki, potem dodaję około 2-3 łyżek makaronu na środek i całość posypuję tartym serem typu parmezan lub grana padano.

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, chyba spróbuję twojego przepisu, polecam tez stary przepis na inna pyszną wloska zupe http://przepisybabci.com/zupa-wloska-risotto/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ta zupa jest naprawdę smaczna. Chętnie zajrzę do linku, który podałaś, może się skuszę :-) pozdrawiam cieplutko

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...