czwartek, 17 września 2015

Sałatka z tuńczykiem, fasolą i kiszonymi ogórkami (bezglutenowa)

Dziś przepis na fantastyczną sałatkę i co najważniejsze, z natury swej bezglutenową. Ten przepis, to też kolejna podróż w głąb kulinarnych wspomnień. Podobną sałatkę przyrządzała moja szefowa z dawnej pracy, spróbowałam ją odtworzyć i wydaje mi się, że z sukcesem. Naprawdę bardzo smaczna. Serdecznie polecam :-)

* * *

Składniki (proporcje dla 4-5 osób):
  • 1-2 cebule
  • 2 puszki fasoli ( u mnie np. czerwona jasna)
  • 3 puszki tuńczyka w oleju
  • 1 słoiczek pikli z firmy Rolnik (mogą być też same marynowane małe cebulki)
  • 6-8 kiszonych ogórków
  • oliwa
  • sól, pieprz
Wykonanie:
1. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do miski.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 2. Dodajemy odsączoną fasolę i mieszamy.














3. Dodajemy odsączone pikle, mieszamy.














4. Dodajemy pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki (powinna być przewaga ogórków). Mieszamy.













5. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka. Mieszamy.














6. I na koniec 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz (sporo pieprzu), mieszamy i gotowe.













7. Przekładamy do czystej miski i chowamy pod przykryciem do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego :-)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...