wtorek, 8 września 2015

Szybki placek ze śliwkami (bezglutenowy)



Na przepis zapraszam pod nowy adres:

Szybki placek ze śliwkami (bezglutenowy)



23 komentarze:

  1. Wychodzi pyszne i proste, jako że używam jajek przepiórki zmiksowałam białka i żółtka razem. Udało się mimo tego 😊. Dzięki za prosty i szybki przepis! Bezglutenowe przepisy na ciasta które są smaczne i się udają są bardzo rzadkie. Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wychodzi pyszne i proste, jako że używam jajek przepiórki zmiksowałam białka i żółtka razem. Udało się mimo tego 😊. Dzięki za prosty i szybki przepis! Bezglutenowe przepisy na ciasta które są smaczne i się udają są bardzo rzadkie. Brawo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że moje ciasta smakują i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. bardzo dobre ciacho:) ale nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła części składników na zdrowsze :) dodałam mniej mąki ziemniaczanej i kukurydzianej, zastąpiłam je mąką z komosy ryżowej i kokosową, dodałam cukier nierafinowany, połowę zastąpiłam ksylitolem, erytrolem i stewią, a mleko u mnie kokosowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że moje przepisy można modyfikować według własnych potrzeb, ale nie zgodzę się tylko ze stwierdzeniem, że mleko kokosowe jest zdrowsze. Jest wyjściem awaryjnym dla osób z nietolerancja mleka krowiego, ale de facto zdrowsze nie jest, to produkt bardzo wysoko przetworzony. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  4. Super przepis za pierwszym razem sie udalo

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, zastanawiam się, czy to ciasto ma być wilgotne. Nigdy nie piekłam nic z takich mąk. Przed chwilą wyciągnęłam je z piekarnika, a potem wstawiłam ponownie, bo choć z wierzchu przypieczone, to po 45minutach wydało mi się jakby surowe w środku i zdałam sobie sprawę, że nie wiem jakie ono ma być.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekko wilgotne być musi, to wynika właśnie z owoców. Trzeba sprawdzać patyczkiem, czy jest upieczone. Mam bardzo chimeryczny piekarnik i zawsze muszę kombinować. Gdy widzę, że z wierzchu się przypieka, a spód pozostaje nie upieczony, wtedy zmieniam grzanie na "dół", wierzch przykrywam folią aluminiową i w ten sposób dopiekam od spodu. Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  6. A mi wyszedł zakalec :/ może za dużo owoców dałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być, że owoców za dużo było, albo były zbyt mokre, może było za mało proszku do pieczenia, a bywa czasem tak, że się po prostu nie uda. Tak to bywa z pieczeniem. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  7. Witam a jakbym dała rozłożone śliwki to wyjdzie mi ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny przepis! Ciasto puszyste, wilgotne! Jedyna zmiana, jakiej dokonałam, to ułożenie owoców na samym wierzchu i nie zalewanie ich ciastem. Ale sądzę, że Twoja wersja jest równie pyszna:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ogromnie się cieszę. To stary przepis mojej mamy. Teraz zastanawiam się nad wersją wegańską. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  9. Czy zamiast masła mozna dodać oleju w tej samej proporcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj upieklam z olejem w wersji na TM. Wyszło super

      Usuń
  10. właśnie mam zamiar upiec to ciasto ale zastanawiam się czy mogę użyć mąki luksusowej bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
  11. ewentualniez mąki Mix c firmy Schar do wypieku ciast i wtedy dodałabym jeszcze mąkę ryżową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak też można, ale w przypadku gotowych mieszanek mąk bezglutenowych nie trzeba dodawać mąki ryżowej. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń

Nowy adres bloga!!!!!!!

Blog przeprowadził się pod nowy adres: https://kawazmlekiem2017.blogspot.com