wtorek, 6 października 2015

Duńskie ciasteczka maślane (bezglutenowe)

Ciasteczek ci u nas dostatek, a tym bardziej bezglutenowych. Tym razem przepis na bazie moich ciasteczek z PRLu. Przy tamtych ciasteczkach pytano mnie o zamianę smalcu na masło, a taka zamiana zupełnie zmienia charakter ciasteczek i tym sposobem powstają duńskie ciasteczka maślane, zupełnie takie jak te z puszki z charakterystycznym zdjęciem na wieczku. Serdecznie polecam :-)

* * *

Składniki (proporcje na 3 blachy):
  • 1 kostka miękkiego masła - 200 g
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 całe jajka 
  • 1 żółtko
  • 1 białko do smarowania ciasteczek
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka gumy guar (być nie musi, ale znacznie ułatwia pracę z ciastem)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • cukier do obsypania ciasteczek
Wykonanie:
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.














2. Dodajemy dwa całe jajka i jedno żółtko, mieszamy. Pozostałe białko będzie potrzebne do wysmarowania ciasteczek przed pieczeniem.












3. Dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego, mieszamy.














4. Teraz czas na miękkie masło. Dodajemy je pokrojone w kawałki, chwilę mieszamy i następnie zagniatamy na stole.












5. Zagniata się naprawdę łatwo. Możemy podsypywać mąką ryżową. Następnie formujemy lekko podłużny kształt, zawijamy w folię i chowamy na 15 minut do zamrażalnika lub na 30 minut do lodówki.










6. Odcinamy część ciasta, resztę zawijamy w folię i do lodówki. Odciętą część ciasta najpierw rozpłaszczamy w dłoniach, stół posypujemy mąką ryżową i wałkujemy ciasto na grubość około 3 milimetrów, nie za cienko. Szklanką wykrawamy okrągłe ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto bez gumy guar jest niewdzięczne, źle się wyrabia, źle wałkuje, a wykrywane ciasteczka rozpadają się nim trafią na blachę, ale jak ktoś nie zgadza się na użycie gumy guar to może podjąć heroiczny wysiłek. Piekłam takie ciasteczka bez gumy guar z tego przepisu - ciasteczka kukurydziane.
7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W międzyczasie smarujemy ciasteczka rozkłóconym białkiem i obsypujemy je cukrem. Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy dwie blachy jednocześnie przez 12 minut.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Tak wyglądają po upieczeniu. Smacznego :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

19 komentarzy:

  1. Aż mi się przypomniał smak tych ciastek z puszki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ciągle zapominam o tym, że mam w szafce gumę guar, choć rzeczywiście ułatwia ona współpracę z bezglutenowym kruchym :) Od siebie mogę dodać radę dla niecierpliwych w kwestii wycinania ciasteczek (takich jak ja!) - jeśli ciasto niewygodnie się wałkuje, albo nie mamy czasu, zawsze można odrywać po kuleczce i rozpłaszczać na papierze. Wygląd może gorszy, ale ze smaku nic nie ujmuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Guma guar zrewolucjonizowała moją kuchnię bezglutenową, ale jeżeli są osoby, którym guma guar w żaden sposób nie pasuje, to właśnie mogą robić tak jak proponujesz, czyli odrywanie kuleczek ciasta i rozpłaszczanie na papierze. Tak właśnie piekę ciasteczka cynamonowe wg Twojego przepisu :-)

      Usuń
  3. Wczoraj upieklam te ciasteczka - dzisiaj w pudełku zostały tylko dwa i to juz zaklepane przez moje dzieciaczki.Super przepis a ciasteczka rewelacyjne:)))Dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasteczka się udały i tak zasmakowały, my też za nimi przepadamy, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  4. Witam
    zrobiłam te ciasteczka i są przepyszna, a na dodatek zwyczajne mąki a nie jakiś miks. Dziękuję za przepis
    pozdrawiam
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja gdzies czytalam zeby do kruchego ciasta dodac marcepan, probowaliscie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale to kusząca propozycja :-)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Powinien być dostępny w każdym sklepie zielarskim (ok. 10 zł za 100 g) i oczywiście przez internet.

      Usuń
  7. czy zamiast cukru może byc ksylitol? tylko ,własnie jak przeliczyc dawke:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że cukier można zastąpić ksylitolem, ale niestety nie wiem jaka jest proporcja. Z tego co zauważyłam na blogach stosuje się zamiennie ksylitol i nikt nie wspomina o różnicy ilości ksylitolu w stosunku do cukru.

      Usuń
  8. Dzięki za przepis. Ciastka są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy jogurt w przepisie jest niezbędny? Mam nietolerancję laktozy i kazeiny i nie spożywam nabiału.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt lub śmietana poprawiają konsystencję ciasta, nie wiem jak ciastka udałyby się bez tego składnika. Może spróbuje Pani z mlekiem kokosowym? Bywa, że jest bardzo gęste właśnie jak jogurt lub śmietana. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...