wtorek, 6 października 2015

Duńskie ciasteczka maślane (bezglutenowe)



Na przepis zapraszam pod nowy adres:

Duńskie ciasteczka maślane (bezglutenowe)




19 komentarzy:

  1. Aż mi się przypomniał smak tych ciastek z puszki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ciągle zapominam o tym, że mam w szafce gumę guar, choć rzeczywiście ułatwia ona współpracę z bezglutenowym kruchym :) Od siebie mogę dodać radę dla niecierpliwych w kwestii wycinania ciasteczek (takich jak ja!) - jeśli ciasto niewygodnie się wałkuje, albo nie mamy czasu, zawsze można odrywać po kuleczce i rozpłaszczać na papierze. Wygląd może gorszy, ale ze smaku nic nie ujmuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Guma guar zrewolucjonizowała moją kuchnię bezglutenową, ale jeżeli są osoby, którym guma guar w żaden sposób nie pasuje, to właśnie mogą robić tak jak proponujesz, czyli odrywanie kuleczek ciasta i rozpłaszczanie na papierze. Tak właśnie piekę ciasteczka cynamonowe wg Twojego przepisu :-)

      Usuń
  3. Wczoraj upieklam te ciasteczka - dzisiaj w pudełku zostały tylko dwa i to juz zaklepane przez moje dzieciaczki.Super przepis a ciasteczka rewelacyjne:)))Dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasteczka się udały i tak zasmakowały, my też za nimi przepadamy, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  4. Witam
    zrobiłam te ciasteczka i są przepyszna, a na dodatek zwyczajne mąki a nie jakiś miks. Dziękuję za przepis
    pozdrawiam
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja gdzies czytalam zeby do kruchego ciasta dodac marcepan, probowaliscie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale to kusząca propozycja :-)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Powinien być dostępny w każdym sklepie zielarskim (ok. 10 zł za 100 g) i oczywiście przez internet.

      Usuń
  7. czy zamiast cukru może byc ksylitol? tylko ,własnie jak przeliczyc dawke:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że cukier można zastąpić ksylitolem, ale niestety nie wiem jaka jest proporcja. Z tego co zauważyłam na blogach stosuje się zamiennie ksylitol i nikt nie wspomina o różnicy ilości ksylitolu w stosunku do cukru.

      Usuń
  8. Dzięki za przepis. Ciastka są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy jogurt w przepisie jest niezbędny? Mam nietolerancję laktozy i kazeiny i nie spożywam nabiału.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt lub śmietana poprawiają konsystencję ciasta, nie wiem jak ciastka udałyby się bez tego składnika. Może spróbuje Pani z mlekiem kokosowym? Bywa, że jest bardzo gęste właśnie jak jogurt lub śmietana. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń

Nowy adres bloga!!!!!!!

Blog przeprowadził się pod nowy adres: https://kawazmlekiem2017.blogspot.com