środa, 21 października 2015

Kuleczki serowe z kaszką orkiszową na słodko

Dziś przepis na słodki obiad, albo słodką kolację albo na rodzaj deseru, jak kto woli, z tą jedną zasadniczą różnicą, że to nie jest przepis na danie bezglutenowe, ponieważ zawiera orkiszową kaszkę, a orkisz zawiera gluten, z tym że bardziej przyswajalny. Przepis dla osób, które są na diecie bezglutenowej z przyczyn innych niż medyczne. Zdecydowałam się na wprowadzenie orkiszu do diety dziecka, ponieważ jest zbożem o niezwykłych właściwościach, które są pomocne w problemach metabolicznych mojego dziecka. Mówimy zdecydowane NIE współczesnej pszenicy będącej rodzajem plastiku.
Bardzo polecam ten przepis, kuleczki są delikatne, przepyszne, polane roztopionym masłem, posypane cukrem, raj dla podniebienia, danie, które kochają dzieci, ale dorośli też nie pogardzą :-)
To jest danie z kuchni śląskiej zwane dalej gomułkami.

* * *
 Składniki (proporcja dla 3 osób: 2 dorosłych i 1 dziecko):
  • 250 g twarogu
  • 100 g kaszki orkiszowej lub kukurydzianej 
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • mąka ryżowa do podsypywania
  • kawałek masła do roztopienia i polania kuleczek
  • cukier do posypania
 Wykonanie:
 1. Twaróg rozdrabniamy widelcem w miseczce, dodajemy żółtka (z białek ubijemy pianę), cukier i kaszkę, mieszamy łyżką do połączenia składników.











2. Białka ubijamy na sztywną pianę (z odrobiną soli oczywiście) i dodajemy do naszej masy twarogowej. Mieszamy delikatnie, aż się wszystko połączy.












3. Jeżeli masa okaże się być za luźna, wtedy podsypujemy delikatnie mąką ryżową. Chodzi o to, by z masy dało się wygodnie ukulać w dłoniach kuleczki.











 4. Mąka ryżowa genialne nadaje się do podsypywania różnych ciast. W przypadku tych kuleczek nasypuję sobie trochę do talerza, oprószam ręce, łyżeczką od herbaty wykrawam porcję masy twarogowej, kulam w dłoniach kuleczkę, obsypuję ją mąką ryżową z każdej strony i układam na talerzu wysypanym mąką ryżową. Nie posklejają się. Z podanych składników wyjdzie tyle kuleczek ile widać na zdjęciu. 




 5. Gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu. Podajemy polane roztopionym, lekko zbrązowionym masłem i posypane cukrem. Smacznego :-)











5 komentarzy:

  1. jakie fajne :) z chęcią zrobię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, te kuleczki serowe, chociaż to bardziej jakieś nieforemne bryłki, są naprawdę pyszne. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  2. czy mozna dodac inna mąke??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać każdą inną mąkę, ale ryżowa nadaje się najbardziej. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
    2. dziekuje :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...