czwartek, 26 listopada 2015

Włoska pizza Margherita - przepis podstawowy (bezglutenowa)

13 komentarzy:

  1. W jakim celu truć się gumą guar? Czy można ją pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Guma guar nie jest trucizną chociaż dziwnie brzmi, to jest produkt naturalny - guma guar to mielone bielmo nasion dzikich odmian rośliny guar Cyamopsis tetragonolobus. Oczywiście można ją pominąć, ale wtedy proszę nie oczekiwać efektu potrawy jak na zdjęciu. Guma guar jest składnikiem niezbędnym w diecie bezglutenowej jeżeli chcemy uzyskać coś na kształt ciasta podobnego do glutenowego. Dlaczego mamy sobie wszystkiego odmawiać, skoro jest możliwość by naśladować potrawy mączne nie tracąc nic ze smaku i konsystencji a nawet zyskując, bo potrawy bezglutenowe są smaczniejsze. Poza tym guma guar to rodzaj konserwantu, występuje w większości produktów spożywczych, wystarczy poczytać etykietki, mało kto zdaje sobie z tego sprawę. Woła się na alarm widząc ten składnik w potrawie bezglutenowej, a jednocześnie się ten składnik spożywa w szeregu produktach nawet o tym nie wiedząc.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis :). Byłam przekonana, że nie można zrobić smacznej pizzy bezglutenowej. Z twojego przepisu Pizza wyszła bardzo dobra, zrobiłam tylko 2 zmiany zamiast gumy guar dałam siemię lniane , 2 łyżki zmielone i zalane gorąca wodą (nie mogłam gumy znaleźć w sklepie). Nie dodawałam cukru. Ciasto wyszło rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że mój przepis się udał. Bardzo spodobał mi się pomysł z siemieniem lnianym, nie wpadłam na to. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  4. http://imgur.com/Q8AmXAF Witam jeszcze raz podrzucam link do zdjęcia z pizzą z twojego przepisu :). Dzisiaj była na obiad. Jest cudowna, wspaniała. Jak ja się cieszę, że udało mi się trafić na twój blog.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obejrzałam zdjęcie, wyszła fantastycznie, aż nabrałam ochoty na pizzę, bo dawno nie piekłam, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  5. Cudowny przepis na ciasto na pizzę, serdecznie polecam! Jest sto razy lepsza niż pizza pszenna. Gdy odstawiłam gluten moim największym zmartwieniem był brak pomysłu na pizze! Próbowałam wiele przepisów, ale za każdym razem wychodził z tego gumiasty biały glutek :D Ten przepis i to połączenie mąk jest EKSTRA! Dzięki, że mogłam zrobić coś tak pysznego <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miłe słowa i cieszę się, że moje przepisy znajdują tak wspaniałych entuzjastów, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  6. Aha zapomniałam dodać, że zamiast gumy guar, dodałam łyżeczkę tapioki, oraz łyżeczkę glukozy. WYSZŁO IDEALNIE! :)) Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie mąki z tapioki nie mogłam nigdzie zdobyć, ale za to z powodzeniem u mnie sprawdza się guma guar :-) Ale że guma guar dla wielu bywa odstraszająca, zatem z tą tapioką i glukozą to genialny pomysł :-)

      Usuń
  7. U mnie chia zamiast gumy guar. Też się udało, wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, nie wiedziałam, że z chia uda się, bardzo się cieszę, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń

Nowy adres bloga!!!!!!!

Blog przeprowadził się pod nowy adres: https://kawazmlekiem2017.blogspot.com Zapraszam też na mój kanał na YouTube :