środa, 9 grudnia 2015

Spaghetti z oliwą i czosnkiem (bezglutenowe)

Dziś przedstawiam przepis na najszybszy obiad świata i zwykle możliwy do zrobienia w każdej chwili, a szczególnie wtedy, gdy w lodówce jest jedynie przysłowiowe światło, otóż jest to spaghetti z oliwą i czosnkiem zwane także spaghetti aglio olio, oczywiście bezglutenowe.
Do tego dania niewiele składników jest potrzebnych, wystarczy, że mamy w domu oliwę, czosnek i trochę przypraw, wystarczy, tak niewiele składników i wyśmienity smak gwarantowany. To danie urzekło nas bez reszty i będzie często gościć na naszym stole.
Serdecznie polecam :-)

Za złą jakość zdjęć, wynikającą z niedostatecznej ilości światła dziennego, z góry przepraszam.

* * * 

Składniki (proporcje dla dwóch osób):
  • 250 g bezglutenowego makaronu spaghetti
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 2 spore łyżki masła
  • oliwa
  • sól, pieprz, bardzo dużo oregano
  • twardy ser do starcia (parmezan lub grana padano)
Wykonanie:
1. Na patelnię wylewamy sporą ilość oliwy, dodajemy masła i mnóstwo oregano. Smażymy. Gotujemy makaron jak zwykle.












2. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy na wolnym ogniu uważając by czosnek się nie przypalił.












3. Makaronu nie odcedzamy tylko ugotowany makaron przekładamy bezpośrednio z garnka na patelnię i mieszamy z sosem czosnkowym i danie jest praktycznie gotowe. Jeszcze tylko odrobina soli i pieprzu. Podajemy posypane tartym twardym serem. Przepyszne superszybkie danie. Smacznego :-)







2 komentarze:

  1. uwielbiam taki makaron od momentu, kiedy zrobiłam go po raz pierwszy :) następnym razem spróbuję dodać oregano, bo powiem szczerze, że robiłam tylko z czosnkiem! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo tak, koniecznie z oregano, mieszanka masła, czosnku i oregano to naprawdę wyjątkowa mikstura, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...