piątek, 15 stycznia 2016

Babka cytrynowa (bezglutenowa)

Dziś przedstawiam przepis na przepyszną babkę cytrynową, oczywiście bezglutenową. Wypieki bezglutenowe polecam nie tylko osobom będącym na diecie bezglutenowej z przyczyn medycznych, polecam wszystkim, ponieważ wypieki bezglutenowe są po prostu bardzo smaczne. Ciasta z mieszanek mąk, które sami sobie mieszamy wedle uznania, z pominięciem tych pszennych oczywiście, mają zaskakujący smak, a co najważniejsze, nie czerstwieją, nie stają się suche i twarde na drugi dzień. Pysznie smakują, pozostają charakterystycznie wilgotne i nie powodują uczucia przeciążenia tak typowego przy spożywaniu produktów pszennych.
Bardzo polecam :-)

* * *
Składniki (na blachę z kominem):
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 80 g mąki z ziaren amarantusa
  • 80 g maki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • tarta skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny
Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
Wykonanie:
1. Rozpuszczamy masło w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia.














2. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy żółtka z cukrem, aż masa stanie się jasna.













3. Cały czas miksując dodajemy roztopione wystudzone masło.














4. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą, cały czas miksując.














5. Następnie dodajemy mąkę z ziaren amarantusa, cały czas miksując.














6. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując.













7. Cytrynę myjemy, sparzamy, następnie skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach.













8. Następnie dodajemy startą skórkę do ciasta oraz sok z połowy cytryny i miksujemy na wolnych obrotach przez chwilę, do połączenia składników.












9. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, dołączamy do ciasta i delikatnie mieszamy.













10. Ciasto przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i obsypanej według uznania. Ja, będąc na diecie bezglutenowej z powodów innych niż medyczne, użyłam krupczatki. Mąką z ziaren amarantusa można obsypać blachę w przypadku, gdy ciasta zawiera inne mąki. W tym przypadku ciasto by przywarło, więc dlatego użyłam krupczatki.






11. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 40 minut z termoobiegiem. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Ja oczywiście muszę kombinować i piec trochę inaczej (najpierw 20 minut grzanie góra-dół, 20 minut z termoobiegiem i 10 minut z grzaniem dół).







12. Studzimy ciasto w blasze.















13. Przygotowujemy lukier i nakładamy lukier łyżką na ciasto, by lukier spływał fantazyjnie :-) Smacznego :-)













13 komentarzy:

  1. Dziekuję, super przepisy, bardzo się przydadzą :) Mam tylko pytanie, czy mąkę z ziaren amarantusa mogę czyms zastąpic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że moje przepisy przypadają do gustu :-) A co do mąki amarantusowej, to oczywiście można ją zastąpić każdą dostępną mąką bezglutenową, ale wtedy traci się swoistą ziarnistość i piaskowość, którą tworzy właśnie dodatek mąki z ziaren amarantusa. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
    2. Dziękuję! Postaram się wtedy znalezc, ziarna są tu ekosklepach więc z mąką nie powinno byc problemu :D Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. czy ciasto ma szansę wyjść jeśli zmiksuję razem białka i żółtka? używam jajek przepiórczych, pewnie domyślasz się jaki mam kłopot :) będę wdzięczna za poradę, czy próbować czy raczej skorzystać z innych przepisów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wcześniej miałam komentarz, że ktoś użył w ten sposób jaj przepiórczych i się udało. Zadaniem piany jest spowodowanie by ciasto ładniej rosło, by było pulchne, to może by mieć pewność, że zakalca nie będzie proszę użyć dwóch łyżeczek bezglutenowego proszku do pieczenia i zmiksować całe jajka przepiórcze. Jeżeli uda się Pani w ten sposób upiec to proszę o informację, jeżeli się nie uda, to też proszę o informację, spróbuję dla Pani znaleźć inny przepis.

      Usuń
    2. udalo sie! wyszlo idealne, nawet bez wiekszej ilosci proszku - dziekuje :)

      Usuń
  3. Babka jest rewelacyjna! Przepyszna! Piekłam w formie keksowej, a mąkę z amarantusa zastąpiłam mąką ryżową, jak wyszła można zobaczyć tutaj http://photofoodstory.blogspot.com/2016/03/bezglutenowa-babka-cytrynowa-pyszna.html.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę, że moje przepisy udają się tak pięknie i stają się inspiracją dla innych Blogerek :-). Ja też ostatnio obywam się bez mąki amarantusowej, ostatnio właśnie zastąpiłam ją mąką ryżową piekąc babkę marmurkową. Z przykrością zauważyłam i to nie jeden raz, że niestety w mące amarantusowej lubią kryć się mole :-( i trzeba było się pożegnać z całym pół kilo mąki. Odwiedziłam Twój blog, przepis udał się rewelacyjnie, będę do Ciebie zaglądać. Pozdrawiam cieplutko :-).

      Usuń
  4. Babeczka wygląda niezwykle apetycznie i pięknie pokazałaś jak wykonać ją krok po kroku, ale podpowiedz proszę jaką mąką zastąpić mąkę kukurydzianą(mam nietolerancję na kukurydzę).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za piękny komentarz. Dieta bezglutenowa daje ogrom możliwości w doborze mąk bezglutenowych. Może Pani zastąpić mąkę kukurydzianą jakąkolwiek mąką bezglutenową, może być gryczana (ale ta ma bardzo wyrazisty smak, chyba że ma Pani białą grykę, którą może Pani zmielić na przykład), mąka migdałowa, mąka ryżowa czy po prostu odpowiednio zwiększyć proporcje skrobi ziemniaczanej i mąki z ziaren amarantusa. Tak też można. Pozdrawiam cieplutko i życzę smacznego pieczenia :-)

      Usuń
  5. Dziękuję Ci za szybką odpowiedź. Spróbuję z mąką ryżową i więcej amarantusowej i może z mąką tapiokową zamiast ziemniaczanej. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...