piątek, 15 stycznia 2016

Babka cytrynowa (bezglutenowa)



Na przepis zapraszam pod nowy adres:

Babka cytrynowa (bezglutenowa)



13 komentarzy:

  1. Dziekuję, super przepisy, bardzo się przydadzą :) Mam tylko pytanie, czy mąkę z ziaren amarantusa mogę czyms zastąpic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że moje przepisy przypadają do gustu :-) A co do mąki amarantusowej, to oczywiście można ją zastąpić każdą dostępną mąką bezglutenową, ale wtedy traci się swoistą ziarnistość i piaskowość, którą tworzy właśnie dodatek mąki z ziaren amarantusa. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
    2. Dziękuję! Postaram się wtedy znalezc, ziarna są tu ekosklepach więc z mąką nie powinno byc problemu :D Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. czy ciasto ma szansę wyjść jeśli zmiksuję razem białka i żółtka? używam jajek przepiórczych, pewnie domyślasz się jaki mam kłopot :) będę wdzięczna za poradę, czy próbować czy raczej skorzystać z innych przepisów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wcześniej miałam komentarz, że ktoś użył w ten sposób jaj przepiórczych i się udało. Zadaniem piany jest spowodowanie by ciasto ładniej rosło, by było pulchne, to może by mieć pewność, że zakalca nie będzie proszę użyć dwóch łyżeczek bezglutenowego proszku do pieczenia i zmiksować całe jajka przepiórcze. Jeżeli uda się Pani w ten sposób upiec to proszę o informację, jeżeli się nie uda, to też proszę o informację, spróbuję dla Pani znaleźć inny przepis.

      Usuń
    2. udalo sie! wyszlo idealne, nawet bez wiekszej ilosci proszku - dziekuje :)

      Usuń
  3. Babka jest rewelacyjna! Przepyszna! Piekłam w formie keksowej, a mąkę z amarantusa zastąpiłam mąką ryżową, jak wyszła można zobaczyć tutaj http://photofoodstory.blogspot.com/2016/03/bezglutenowa-babka-cytrynowa-pyszna.html.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę, że moje przepisy udają się tak pięknie i stają się inspiracją dla innych Blogerek :-). Ja też ostatnio obywam się bez mąki amarantusowej, ostatnio właśnie zastąpiłam ją mąką ryżową piekąc babkę marmurkową. Z przykrością zauważyłam i to nie jeden raz, że niestety w mące amarantusowej lubią kryć się mole :-( i trzeba było się pożegnać z całym pół kilo mąki. Odwiedziłam Twój blog, przepis udał się rewelacyjnie, będę do Ciebie zaglądać. Pozdrawiam cieplutko :-).

      Usuń
  4. Babeczka wygląda niezwykle apetycznie i pięknie pokazałaś jak wykonać ją krok po kroku, ale podpowiedz proszę jaką mąką zastąpić mąkę kukurydzianą(mam nietolerancję na kukurydzę).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za piękny komentarz. Dieta bezglutenowa daje ogrom możliwości w doborze mąk bezglutenowych. Może Pani zastąpić mąkę kukurydzianą jakąkolwiek mąką bezglutenową, może być gryczana (ale ta ma bardzo wyrazisty smak, chyba że ma Pani białą grykę, którą może Pani zmielić na przykład), mąka migdałowa, mąka ryżowa czy po prostu odpowiednio zwiększyć proporcje skrobi ziemniaczanej i mąki z ziaren amarantusa. Tak też można. Pozdrawiam cieplutko i życzę smacznego pieczenia :-)

      Usuń
  5. Dziękuję Ci za szybką odpowiedź. Spróbuję z mąką ryżową i więcej amarantusowej i może z mąką tapiokową zamiast ziemniaczanej. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

Nowy adres bloga!!!!!!!

Blog przeprowadził się pod nowy adres: https://kawazmlekiem2017.blogspot.com