piątek, 12 lutego 2016

Tort kokosowy - najprostszy (bezglutenowy)

Dziś przepis na mój ulubiony tort kokosowy oczywiście bezglutenowy. Jest to najłatwiejszy tort a jednocześnie najsmaczniejszy i lekki, ponieważ krem jest na bazie bitej śmietany, nie lubię ciężkich kremów takich w stylu PRL, który zwykle był na bazie margaryny, takich nie lubię, bita śmietana to jest to. Do bitej śmietany dodaję kilka łyżek mleka kokosowego, podobnie do ponczu, ale nie jest to obowiązkowe, można ten składnik pominąć. 
Bardzo polecam ten tort :-)

* * *

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
  • biszkopt wg przepisu
  • 1 litr śmietanki 30%
  • ok. 6 łyżek cukru
  • 1 paczka wiórków kokosowych
  • kilka łyżek mleka kokosowego (niekoniecznie)
  • 2-3 łyżki likieru (użyłam likieru kokosowego Canari)
  • 1 łyżka żelatyny
  • gorąca woda
Wykonanie:
1. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu wg przepisu i pozostawiamy go do wystygnięcia.













2. Nim zaczniemy ubijać śmietanę, musimy przygotować żelatynę, do połowy szklanki wrzątku wsypujemy jedną łyżkę żelatyny, mieszamy i studzimy.











3. Biszkopt przekrawamy dwa razy (używam do tego specjalnej przecinarki do biszkoptów widocznej na zdjęciu).












4. Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy prawie na sztywno z 6 łyżkami cukru.














5. Następnie dosypujemy trochę wiórków i łyżkę wystudzonej żelatyny, łyżkę mleka kokosowego, miksujemy, znów trochę wiórków, łyżka żelatyny, łyżka mleka kokosowego, miksujemy, znów trochę wiórków łyżka żelatyny, łyżka mleka kokosowego, miksujemy i tak 4-5 razy aż w bitej śmietanie będzie żelatyna.







6. Przygotowujemy poncz - do szklanki gorącej wody dodajemy łyżkę likieru oraz łyżkę mleka kokosowego.













7. Gdy śmietana jest ubita to nasączamy biszkopt ponczem, 2/3 szklanki starcza na jeden płat.













8. Gdy płat biszkopta jest nasączony to smarujemy go grubą warstwą bitej śmietany.













9. Podobnie działamy z drugim płatem i trzecim wierzchnim.














10. Następnie pozostałością bitej śmietany smarujemy tort dookoła i wygładzamy szpatułką.













11. Obsypujemy tort obficie wiórkami kokosowymi.














12. Następnie chowamy tort na całą noc do lodówki.















8 komentarzy:

  1. Wspaniały tort :))
    Ale popraw : nie wiórek ale wiórków. Wiór , wiórek to rodzaj męski.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiekny - minimalistyczny i caly bialy. To taki tort ktory nie tylko ladnie wyglada, ale po prostu od razu chce sie go sprobowac, bo prezentuje sie mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że tort Ci się podoba. Nie jestem mocna w fotografii, ale smak tortu mogę zagwarantować :-) Przepyszny :-) Muszę się powstrzymywać, by go nie zjeść całego od razu, bo owszem jest bezglutenowy, ale bita śmietana atakuje bezmiarem kalorii :-)

      Usuń
  3. Ale piękny, taki puszysty. Moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest puszysty i lekki, nie ma w nim cienia ciężkości, z jakim może kojarzyć się tort, polecam serdecznie i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  4. A gdzie kupiłaś tę przecinarkę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam na allegro, wklejam przykładowy link do takiej krajalnicy: http://allegro.pl/noz-rozcinak-do-ciasta-tortu-krajalnica-nitka-3188-i5969359224.html

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...