poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Babeczki kokosowe (bezglutenowe)

 Tym razem przepis na bardzo proste i bardzo smaczne babeczki kokosowe, oczywiście bezglutenowe. Nie są w intensywnym kokosowym smaku (taki smak rezerwuję do kokosanek) ale w lekkim kokosowym posmaku, co dodaje babeczkom niesamowitości. Serdecznie polecam :-)

* * *

Składniki (proporcje dla 12 babeczek):
  • 100 skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 40 g masła
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 15 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml mleka
oraz wiórki kokosowe do dekoracji
 
Wykonanie:
 1. Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia.














2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.














3. Dodajemy dwa żółtka i mieszamy. Białka osobno, później ubijemy z nich pianę.













4. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i mleko na wyczucie. Może być potrzebne trochę więcej lub mniej, w zależności od konsystencji ciasta. Mniej więcej 100 ml powinno wystarczyć.










5. Z białek z odrobiną soli ubijamy białka i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.













6. Przygotowujemy 12 papilotek, które zapełniamy do 2/3 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.











7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut z grzaniem góra-dół. Następnie jeszcze 5 minut dopiekamy z termoobiegiem. Następnie, gdy babeczki stygną przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku i polewamy babeczki, oprószamy wiórkami i gotowe :-)







1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...