środa, 23 listopada 2016

Ciasto cioci Basi (bez pszenicy)

Polecam dziś najlepsze ciasto ostatnimi czasy pochodzące z przepisu mojej cioci Basi, które oczywiście przerobiłam do wersji bez pszenicy. Powiem nieskromnie, że jest genialne i blacha znika niestety błyskawicznie. Ale na szczęście ciasto nie jest trudne w produkcji, więc można sobie nawet często to słodkie cudo wypiekać. Tajemnica tkwi w kremie, który jest oczywiście na bazie bitej śmietany, jest tylko lekko słodki, a w zasadzie bardziej kwaśny, dzięki temu ciasto nie jest mdłe, a wisienką na przysłowiowym torcie jest prażony słonecznik na kajmaku.
Mam tylko problem co do całkowitej bezglutenowości ciasta, raczej jest to ciasto całkowicie bez pszenicy, ale całkowicie bezglutenowe będzie wtedy, gdy uda się zdobyć certyfikowane składniki typu; żelatyna czy kajmak, a nie wiem czy są takowe dostępne. Natomiast dla osób, które są na diecie bezglutenowej z powodów innych niż medyczne, takie ciasto będzie wspaniałym deserem.
Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (proporcję na blachę o wymiarach 35cm x 20cm mierząc od spodu):

Biszkopt:
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Krem:
  • 750 ml śmietanki 36%
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej 
oraz
  • 1 puszka kajmaku 
  • ok. 200 g łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
Wykonanie:
1. Wykonanie ciasta dzielimy na dwa etapy. Najlepiej rano upiec biszkopt a wieczorem zabrać się za krem. Biszkopt musi sobie kilka godzin poczekać zanim zostanie przekrojony.
Oddzielamy białka od żółtek i z odrobiną soli, stopniowo dosypując cukier ubijamy białka na sztywną pianę.








2. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach.















3. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i dalej mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach.














4. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach.














5. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, brzegów niczym nie smarujemy i wylewamy ciasto na blachę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez pół godziny z grzaniem góra-dół, następnie przełączamy na termoobieg i dopiekamy jeszcze 15 minut.








6. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia.
















7. Wieczorem zabieramy się za dokończenie ciasta. Zaczynamy od uprażenia słonecznika z dodatkiem masła i cukru uważając by go nie przypalić.













8. Następnie przecinamy biszkopt, najlepiej do tego nadaje się żyłka widoczna na zdjęciu. Działamy ostrożnie, bo ciasto jest delikatnie i trzeba uważać, by płaty się nie rozpadły.












9. Zanim zabierzemy się za krem, musimy przygotować żelatynę-fix wg opisu na opakowaniu. Zanim zaczniemy ubijać śmietanę, żelatyna musi być wystudzona. Śmietanka przed ubijaniem musi być mocno schłodzona, ubijamy ją z dodatkiem dwóch paczek cukru waniliowego. Gdy śmietana zacznie sztywnieć w trakcie ubijania, dodajemy na przemian po łyżce żelatyny i kwaśnej śmietany i dalej ubijamy, aż żelatyna i śmietana zostaną "wchłonięte" przez krem i uważamy, by nie zrobiło nam się masło. Następnie kremem smarujemy spód biszkoptu. Nie ma potrzeby nasączania biszkoptu.
10. Przykrywamy drugim płatem biszkopta i wierzch grubo smarujemy kajmakiem.















11. Następnie na warstwę kajmaku kładziemy uprażony słonecznik. Następnie ciasto trzeba schłodzić w lodówce. Już po 2-3 godzinach można kroić i zajadać, a najlepiej wytrzymać do następnego dnia. 
Smacznego :-)














10 komentarzy:

  1. Właśnie się chłodzi :-) ale nie wiem czy wytrzymamy do rana, bo co chwile zagladamy do lodówki :-) dziękuję za świetny przepis! Pierwszy bezglutenowy wypiek jaki mi się udał :) :) polowe posypalam orzechami wloskimi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wypiek się udał, to jest naprawdę doskonałe ciasto. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Kuchnia bez glutenu, można i trzeba wyeliminować ten narkotyk z naszego życia. Pozdrawiamy dietomat.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że bezglutenowe dania i produkty poszły mocno do przodu. Strasznie się cieszę, bo u mnie w rodzinie sa osoby chore na celiakię, więc mogę im robić takie pyszności :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również dziękuję i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  4. super :) wypróbuję sobie w weekend :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, proszę dać znać czy się udało. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  5. No naprawdę bardzo ciekawe ciacho. Jak znajdę troszkę czasu w weekend to spróbuję tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie polecam to ciasto, jest naprawdę przepyszne i bardzo łatwe w produkcji, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...