czwartek, 10 listopada 2016

Zapiekanka makaronowa z klopsikami (bezglutenowa)

Zapraszam na bardzo pyszną zapiekankę bezglutenową. Jesienne chłody to najlepsza pora na takie gorące, parujące i aromatyczne dania. Bardzo polecam :-)

* * *
Składniki (proporcje dla 4-osobowej rodziny):
  • 300 g bezglutenowego makaronu (np. świderki)
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • ok 100 g bezglutenowej bułki tartej lub 100 g orkiszowej kaszki manny
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 puszki pomidorów (ja używam całych, wtedy łatwiej usunąć niedoskonałości)
  • 100 g śmietanki 30%
  • kilka łyżek mąki kukurydzianej
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek, papryka słodka i odrobina cukru
  • mała kostka żółtego sera do starcia
  • tarty ser twardy typu parmezan
Wykonanie:
1. Zaczynamy od zmielenia mięsa.

















2. Gotujemy makaron jak zwykle.

















3. Kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy na oliwie. Gdy się zezłoci, odstawiamy do ostygnięcia.















4. Do miski wlewamy passatę, następnie w osobnym talerzu kroimy pomidory z puszki usuwając niedoskonałości i dodajemy do passaty, odrobinę słodzimy, solimy, pieprzymy, dajemy sporą ilość ziół, następnie wlewamy śmietankę, próbujemy czy smak jest odpowiedni i na końcu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. I mieszamy, odstawiamy na bok.







5. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, 2 łyżeczki soli, dużo pieprzu, oregano i majeranek, wystudzoną podsmażoną cebulkę. Następnie albo bezglutenową bułę tartą albo orkiszową kaszkę mannę. Mieszamy.











6. Formujemy z mięsa kuleczki i obtaczamy je w mące kukurydzianej. Jeżeli mięso jest zbyt luźne, to dosypujemy bezglutenowej bułki tartej lub kaszki manny.













7. Następnie klopsiki smażymy na oliwie.
















8. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ugotowany makaron i układamy usmażone klopsiki.















9. Zalewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.















10. Wierzch przykrywamy tartym żółtym serem, który potem przyprawiamy słodką papryką.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.













11. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 30 minut. Następnie odkrywamy i odkryte dopiekamy jeszcze przez 15 minut.
Podajemy posypane tartym serem typu parmezan.
Smacznego :-)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...