sobota, 13 maja 2017

Wegańska zapiekanka rodzinna (bezglutenowa) #1

Ostatnimi czasy postanowiłam przejść na dietę wegańską, a dokładniej mówiąc przyjąć całą filozofię z tym związaną (o czym pisałam na FB), w związku z tym teraz tylko takie przepisy będą się pojawiać czyli pozbawione mięsa, nabiału i ryb oraz oczywiście bezglutenowe.
Na początku postaram się przetworzyć już istniejące przepisy na blogu i stworzyć ich wersję wegańską. 
Dzisiejsza wersja odnosi się konkretnie do tego przepisu.
Zapraszam :-)

* * *
Składniki (proporcje dla czterech osób):
  • 200 g ryżu parboiled (2 torebki)
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 300 g tofu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • pół filiżanki mrożonej marchewki z groszkiem
  • 4 kiszone ogórki
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • sól, pieprz, papryka słodka, curry, oregano
  • pomidorki koktajlowe i świeże ogórki do dekoracji
Wykonanie:
1. Kroimy cebulę w pół-talarki i szklimy na oliwie.















2. Obieramy pieczarki, siekamy je i dorzucamy do smażącej się cebuli, solimy, pieprzymy i sypiemy sporo oregano. Podsmażone pieczarki odstawiamy na bok, gotujemy ryż tak jak zawsze.











3. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy trochę oliwy, następnie wrzucamy ugotowany ryż i mieszamy wszystkie składniki (paprykę kroimy w kosteczkę, ogórki kiszone kroimy też w kosteczkę).











4. Tofu kroimy w kosteczkę i dodajemy do naszej zapiekanki, wszystko mieszamy, dodajemy łyżkę sosu sojowego jasnego, solimy, pieprzymy, dodajemy curry, paprykę słodką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.










5. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem, a następnie dopiekamy jeszcze 10 minut bez przykrycia (cały czas z termoobiegiem). Możemy udekorować pomidorkami i świeżymi ogórkami. 
Smacznego :-)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...