poniedziałek, 5 czerwca 2017

Penne z warzywami w sosie orientalnym (bezglutenowe i wegańskie) #4

Dziś kolejny przepis wegański i oczywiście bezglutenowy. Przepyszny makaron penne z moimi ulubionymi warzywami i jeszcze w sosie orientalnym, który wyczarowujemy za pomocą przypraw i mleczka kokosowego. Bardziej pasowałby makaron ryżowy, ale niestety, on w składzie zawiera domieszkę mąki pszennej, dlatego wybrałam ten makaron bezglutenowy penne.
Serdecznie zapraszam :-)

* * *
Składniki (proporcje dla trzech osób):
  • 250 g makaronu bezglutenowego penne
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 250 g pieczarek
  • 1 słodka czerwona papryka
  • 1 mała ostra papryczka chilli
  • 3 łyżki mrożonego groszku (tym razem nie miałam niestety)
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka pomidorów
  • 165 ml mleczka kokosowego (mała puszka)
  • 1-2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sól, pieprz, oregano, papryka słodka, curry oraz przyprawa do kurczaka po seczuańsku firmy Kamis (to nie jest przepis sponsorowany) oczywiście bez kurczaka
  • oliwa z wytłoczyn do smażenia albo olej kokosowy
  • ewentualnie prażony słonecznik do posypania
Wykonanie:
1. Zaczynamy od przysmażenia cebuli pokrojonej w ćwierć-talarki, na wybranym tłuszczu, z papryką czerwoną słodką, curry, oraz przyprawą do kurczaka po seczuańsku (oczywiście bez kurczaka). Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki. Smażymy, mieszamy.








2. Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy soli, pieprzu, oregano i jeszcze trochę papryki słodkiej. Mieszamy, smażymy.
W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle.










3. Następnie dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w paseczki. Mieszamy, smażymy.














4. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ananasy, mieszamy, smażymy.














5. Następnie dodajemy pomidory z puszki, które najpierw wylewam na talerz, usuwam szypułki, kroję i dopiero teraz wylewam na patelnię.
Następnie bierzemy ostrą papryczkę, którą przekrawamy na pół, wzdłuż, usuwamy nasionka i kroimy w kosteczkę i dodajemy do sosu. Mieszamy, smażymy.








6. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Mieszamy, próbujemy, możemy jeszcze dosypać jakichś przypraw i gotowe.
Smacznego :-)

Wszystko posypuję prażonym słonecznikiem :-)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...