wtorek, 11 lipca 2017

Pesto z brokuła (wegańskie i bezglutenowe) #9

Pesto to najszybszy obiad na świecie i chyba też najsmaczniejszy, pesto można praktycznie zrobić z każdego warzywa. Spróbowałam zmodyfikować mój poprzedni przepis na Pesto z cukinii -> klik i tym sposobem powstało przepyszne pesto z brokuła, oczywiście wegańskie i bezglutenowe. Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (proporcje dla trzech osób):
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 brokuł
  • garść liści bazylii
  • koperek
  • sól, pieprz, oregano
  • oliwa
  • 250 g bezglutenowego makaronu typu spaghetti
  • pomidorki koktajlowe i liście świeżej bazylii do dekoracji
Wykonanie:
1. Zaczynamy od uprażenia ziaren słonecznika. Prażymy na suchej patelni.














2.  Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie wraz z oregano, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.













3. Różyczki brokuła wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez chwilę, a następnie przelewamy zimną wodą, dzięki temu powinny zachować piękny zielony kolor. 
W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle.










4. Następnie przekładamy wszystko do naczynia: podgotowany brokuł, uprażony słonecznik, cebulę z czosnkiem i oregano, bazylię, koperek.




















5. Blendujemy. W czasie blendowania dodajemy jeszcze trochę oliwy, solimy, pieprzymy, możemy dodać jeszcze trochę przypraw, gdy potrzebujemy.












6. Następnie pesto mieszamy z ugotowanym makaronem. Najlepiej jak makaron jest gorący, nie przelewam go zimną wodą tylko gorący makaron mieszam z pesto i gotowe. 
Podajemy udekorowane pomidorkami koktajlowymi, listkami bazylii, możemy tez posypać prażonym słonecznikiem.










2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe pesto, takiego jeszcze nie próbowałem :) Muszę nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest proste, szybkie i pyszne, polecam. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...